Közel kétszázezer csirkét vágtak le a madárinfluenza miatt Hollandiában – dübörög a járvány Európában

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Az elmúlt hónapokban gyorsan terjedt egész Európában a madárinfluenza, amelynek vírusát gyakran a vadon élő madarak terjesztik.

Hollandia keleti részén két szomszédos gazdaságban mintegy 190 ezer csirkét fognak kivágni, miután az egyikben kimutatták a magas patogenitású H5N1 madárinfluenza vírusát – közölték kedd este a holland egészségügyi hatóságok.

Ezen a héten ez a második madárinfluenza-járvány, amelyet Hollandiából jelentettek, miután az északi Frízföld tartományban egy hasonló fertőzési góc megakadályozása érdekében mintegy 225 000 csirkét kellett kivágni. A madárinfluenzát ősszel és télen gyakran vadon élő madarak hordozzák.

A madárinfluenza az elmúlt hónapokban gyorsan terjedt egész Európában, és riadóztatta az ágazatot, mivel a korábbi járványkitörések során több tízmillió baromfit kellet leölni. A közelmúltban többek között Németországból és Bulgáriából is jelentettek friss eseteket.

Az elmúlt napokban jelentett madárinfluenza-esetek súlyosan érintették az izraeli baromfiipart is. Egy 42 000 pulykát számláló farm madarait a hét végén leölték, miután megfertőződtek a vírussal, és másnap két másik farmon is több mint 21 000 baromfit vágtak le a betegség miatt.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt hetekben Európában, Afrikában és Ázsiában nagyszámú madárinfluenza-járványt jelentettek, főként a H5N1 altípus miatt. A szervezet sürgette az országokat, hogy fokozzák a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) kitöréseinek felügyeletét, mivel július óta több mint 40 országban jelentették a vírust.
A magas patogenitású madárinfluenza H5N1, H5N3, H5N4, H5N5, H5N6 és H5N8 altípusai szerte a világon keringenek a madár- és baromfipopulációkban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink