Többmilliós bónuszt és 20 százalékos béremelést harcoltak ki a John Deere dolgozói

Forrás: Getty Images
Egy hónapig tartó sztrájk után a John Deere több mint 10 ezer munkavállalója kap közel 3 millió forintnak megfelelő bónuszt és hatéves időszakra összesen 20 százalékos béremelést. Az eredeti ajánlatban csupán néhány százalékos emelésről volt szó.

Hetekig tartó sztrájk után a John Deere mezőgazdasági gépgyártó cégnél dolgozó munkavállalókat képviselő szakszervezet ratifikálta a közel 3 millió forintos bónuszt és a hat év alatt összesen 20 százalékos béremelést garantáló munkaszerződést, miután egy hónappal ezelőtt a szakszervezeti tagok többsége az eredeti, kedvezőtlennek ítélt munkaszerződés elutasítására szavazott – számolt be az AgWeek a John Deere közleménye alapján. A jóváhagyott kollektív szerződés több mint 10 ezer dolgozóra vonatkozik az Egyesült Államok 14 üzemében.

A John Deere alkalmazottjai október 14-én léptek sztrájkba, miután az Amerikai Egyesült Autóipari, Repülőgépipari és Mezőgazdasági Dolgozók Nemzetközi Szakszervezete (UAW) tagjainak 90 százaléka a hatéves munkaszerződés elutasítására szavazott.

Az elutasított ajánlat egyes munkavállalók számára 5 százalékos, mások számára 6 százalékos béremelést biztosított volna.

Továbbá, a javasolt megállapodás 2023-ban és 2025-ben is 3 százalékos emelést irányzott elő.

A közel egy hónapig tartó sztrájk után azonban a John Deere dolgozóit képviselő szakszervezet 61 százalékos szavazati aránnyal 39 százalék ellenében november 17-én ratifikálta a munkaszerződést.

A megállapodás 8 500 dolláros (2,8 millió forint) aláírási bónuszt és 20 százalékos béremelést

(ebben az évben 10 százalékot) tartalmaz a hatéves szerződés időtartama alatt. A szakszervezet honlapján található sajtóközlemény szerint a megállapodás a bónusz és a béremelés mellett a megélhetési költségek kiigazításának visszaállítását, három százalékos egyösszegű kifizetést, kibővített nyugdíjlehetőségeket és kibővített teljesítményjuttatásokat is tartalmaz. Az egészségügyi ellátások a megállapodás teljes időtartama alatt változatlanok maradnak.

Tagjaink bátor sztrájkkészsége a jobb életszínvonal és a biztosabb nyugdíj elérése érdekében úttörő jelentőségű szerződést eredményezett, és új mércét állít fel a munkavállalók számára nemcsak az UAW-n belül, hanem az egész országban.

– mondta Chuck Browning, az UAW alelnöke és az UAW mezőgazdasági munkagépekkel foglalkozó részlegének igazgatója a közleményben.

A Deere & Co. mintegy 27 500 alkalmazottat foglalkoztat az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink