Több mint százmillió euró éghajlat-politikára

Forrás: Európai Bizottság
Az Európai Unió tizenegy országában valósulnak meg éghajlat-politikai projektek, amik a Covid19-világjárvány utáni zöld helyreállítást és Európa 2050-re megvalósítandó klímasemleges és szennyezőanyag-mentes célkitűzését is támogatják.

Nagy horderejű környezetvédelmi és éghajlat-politikai projekteket támogat az Európai Unió tizenegy uniós országban. Az Európai Bizottság tegnap jelentette be, hogy több mint 110 millió eurót fordít a LIFE program integrált projektjeire a 2020. évre vonatkozó felhívás pályázatai alapján Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában és Szlovéniában – áll a bizottság közleményében. A projektek a Covid19-világjárvány utáni zöld helyreállítást és Európa 2050-re megvalósítandó klímasemleges és szennyezőanyag-mentes célkitűzését is támogatja.

A több mint 5 milliárdos költségvetésű LIFE program

Az 1992 óta működő program a környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépések finanszírozására szolgáló uniós eszköz. Integrált projektek finanszírozását biztosítja, amelyek a természetvédelem, vízgazdálkodás, levegőtisztaság, hulladékkezelés, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén segítik a tagállamokat az uniós jogszabályok betartásában. Már több mint 5500 projekthez nyújtott társfinanszírozást. Az Európai Bizottság 2021 és 2027 közötti időszakra közel 60 százalékkal növelte a LIFE program költségvetését, ami így jelenleg 5,4 milliárd euró.

Az éghajlati, biodiverzitási és szennyezési válság miatt nincs vesztegetni való időnk. A LIFE program Unió-szerte közvetlen támogatást nyújt a projekteknek, és egész országok és régiók számára teszi lehetővé a természet védelmét és helyreállítását.

– mondta Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök. A LIFE projektek révén a tagállamok zöldebbé tehetik gazdaságukat, helyreállíthatják a természetet és a biológiai sokféleséget, és javíthatják rezilienciájukat – tette hozzá Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős EU-s biztos.

Emellett, további uniós finanszírozási forrásokat is egyesítsenek a projekteket megvalósító tagállamok, beleértve a mezőgazdasági, strukturális, regionális és kutatási alapokat, valamint a nemzeti alapokat és a magánszektor beruházásait is.

Összesen több mint 10 milliárd euró összegű kiegészítő forrást vonz majd be a tizenegy projekt, megsokszorozva a kiosztott forrásokat.

 

Hogyan valósulnak meg a zöld megállapodás célkitűzései a gyakorlatban?

  • Természetvédelem
    A biológiai sokféleség megőrzésére Franciaország Grand Est régiójában három kísérleti erdőterület létesül, míg Finnországban tengeri és part menti biológiai sokféleségét fenyegető emberi tevékenységek káros hatásait fogja enyhíteni a védett tengeri területek nemzeti hálózat javításával.
  • Tiszta levegő
    Kevésbé szennyező alternatívákkal váltják fel a szilárd tüzelésű háztartási fűtőberendezéseket a lengyelországi sziléziai régióban, ahol a légszennyezés az egyik legsúlyosabb mértékű Európában.
  • Hulladékkezelés
    A hulladékkezelés témakörében négy ország dolgozott ki projekteket. Újra feldolgozható és biológiailag lebomló hulladékok infrastruktúrájának és gyűjtési rendszereinek javítását végzik majd Cipruson, míg Lettországban a szelektív hulladékgyűjtés és a települési hulladék újra használatának javításán lesz a hangsúly. Dániában jobb hulladékszabályozási keret kialakítására fog törekedni. Szlovéniában pedig a nem veszélyes építési és bontási hulladék jobb újrafeldolgozási arányát tűzték ki célul.
  • Az éghajlatváltozás mérséklése
    Litvániában a hatékonyabb épületek, az éghajlatbarát mobilitás, az energiatakarékos ipar és a fokozott zöld közbeszerzés megvalósítása a cél. Észtországban három város épületeinek mélyfelújítása kapcsán jönnek létre eszközök és megoldások.
  • Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz
    A vízgazdálkodás, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a természetvédelem, az egészségügy és a területrendezés ágazataiban cselekednek Hollandiában. A csehországi Morva-Sziléziai régióban megvalósuló projekt pedig az éghajlatváltozással szembeni ellenállóságot fogja növelni, mialatt javítja a környezet minőségét a lakosság számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink