Nagy István: Brüsszel az utolsó szöget is beverte az európai agrárium koporsójába

Fotó: Kallus György / VG
Brüsszelben változás kell! Újra a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítani – mondta Nagy István agrárminszter.

Helyre kell állítani a fenntartható és versenyképességi folyamatokat, megborult az egyensúly, miután a mérhetetlenül szélsőséges zöld ideológia rátelepedett az agrárágazatra – közölte Nagy István agrárminiszter, az Európai Unió mezőgazdasági bizottságának ülése után. Mint mondta, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a valóságtól teljesen elszakadt brüsszeli bürokraták által írt szabályok köszönő viszonyban sincsenek a gazdák által a földeken tapasztalt valósággal. A zöld megállapodásnak történő megfelelés és a bonyolult szabályozás komoly versenyhátrányt okozott a gazdáknak, akik már egyébként is megszenvedték úgy a háború, mint a felelőtlen szankciók következményeit – emlékeztetett a miniszter.

Rámutatott: ebben a helyzetben nyitotta meg az unió vezetése az ukrán mezőgazdasági termények előtt a közös piacot.

Ezzel pedig Beverte az utolsó szöget az európai agrárium koporsójába!

Nyilvánvalónak nevezte, hogy az európai és a magyar gazdák nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló, több százezer hektáron gazdálkodó ukrán gazdaságokkal, amelyek ráadásul jóval enyhébb termelési feltételek mellett dolgoznak. Szerinte, megbocsáthatatlan bűn lenne, ha az EU az élelmsizer-ellátását harmadik országoktól tenné függővé. Ez – tette hozzá – nagyon komoly szuverenitási kérdéseket vet föl, ez ügyben lépni kell. Alapvető változásra van tehát szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el – fejtette ki a szakminiszter.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink