Tavaly is növelni tudták zöldség-gyümölcs exportjukat a hollandok

Forrás: MW-archívum
A megnövekedett szállítási költségek, a szállítókonténer-hiány, a Brexit, a Covid-19-járvány ellenére is 1 százalékkal nőtt 2021-ben a holland zöldség-gyümölcs export értéke.

A GroentenFruit Huis ernyőszervezet adatai szerint – amelyeket a FruitVeB idézett – a 13,1 milliárd eurós kivitel 95 százaléka európai országokba irányult, és míg a friss gyümölcsök exportjának értéke a 2020-as szinten maradt, a friss zöldségeké csaknem 2 százalékkal nőtt.

Továbbra is Németország a hollandok legjelentősebb partnere (4,9 milliárd euró), a képzeletbeli dobogó másik két fokára pedig Belgium (1,2 milliárd euró) és az Egyesült Királyság (1,1 milliárd euró) állhat fel. A friss zöldségek és gyümölcsök exportja Belgium felé 7 százalékos növekedést mutatott, míg az Egyesült Királyságba szállított áru értéke 12 százalékkal csökkent.

Szintén a GroentenFruit Huis adatai szerint

a koronavírus-járvány második évében 3 százalékkal nőtt Hollandiában a belföldi zöldség-gyümölcs fogyasztás.

A háztartások által vásárolt vagy rendelt, otthon fogyasztott mennyiség 3 százalékos emelkedést mutatott, ám a házon kívül, vendéglátóipari egységekben fogyasztott volumen 2 százalékos növekedésével elmaradt a várakozásoktól. Az ernyőszervezet szerint a járvány alatt az egészséges táplálkozás szerepe, jelentősége megnőtt Hollandiában, ez az otthoni fogyasztás növekedésének oka, viszont a lezárások miatt a vásárlók időszakosan nem járhattak vendéglőkbe. Így fordulhatott elő, hogy 2020-as bázishoz képest a 2 százalékos növekedés jól mutat ugyan, de a 2019-es Ho-Re-Ca volumenhez képest ez még mindig 40 százalék körüli visszaesést jelent.