Lejtmenetbe fordultak a paradicsomárak a Benelux-államokban

Meredek esésnek indultak a február közepéig folyamatosan emelkedő paradicsomárak a belga és holland árverési csarnokokban.

Február közepén a 70 millimáteres gömbparadicsom ára a BelOrta árverési csarnokban egy hosszabb áremelkedést követően még kilogrammonként 4 euró felett járt, a közepes méretű fürtös paradicsom pedig elérte az 5,5 euró/kilogrammos árcsúcsot, ám az előző napokban már lefelé korrigáltak az árak – írja a FruitVeB honlapja. Február 22-én a gömbparadicsom kilónkénti ára már 2,76 euróra csökkent. Ez a jelenség hasonló a tavalyi szezonban megfigyelhető áralakuláshoz, amikor egy kicsit később ugyan (március elején) szintén egy árcsúcs alakult ki, időnként jóval 3 euró feletti árakkal. Ezt még két árcsúcs követte, az egyik március végén, a másik pedig április közepén érte el tetőpontját, de a kettő között 2,3 euróra süllyedt az árszint.

Spanyolországban, Almería termesztőkörzetben a hét elején a gömbparadicsom ára az 1,66-1,76 euró/kilogramm közötti sávban mozgott, a fürtös paradicsom pedig a korábbi, bőven 2 euró feletti szintről 1,67-1,91 euró közé esett. Hollandiában a ZON árverési csarnokban a spanyol fürtös paradicsomot 2,6 euró/kilogramm körüli áron értékesítették.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink