Nagy bajban az alsó-szászországi sertéstartók

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Levélben fordult Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere a német kormányhoz, kérve az azonnali intézkedést, mivel az afrikai sertéspestis megjelenése miatt bevezett lezárások súlyos helyzetbe hozták a sertéstartókat és jelentős állatjóléti problémákat okoznak.

Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere, Barbara Otte-Kinast levelet küldött Cem Özdemirnek a szövetségi mezőgazdasági miniszternek, rámutatva a kialakult állatjóléti gondokra és sürgős segítséget kért a helyzet megoldására. Mint jelezte, az afrikai sertéspestis (ASF) miatt a tilalmi övezetében lévő emslandi sertéstelepek helyzete kezd elviselhetetlenné válni.

Körülbelül 300 gazdaság 21 000 túlsúlyos sertéssel rendelkezik a 10 kilométeres tilalmi zónában. Az EU Bizottság előírásai szerint a tilalmi zónát 2022. október 14-ig fenn kell tartani. A tárgyalások Berlin és Brüsszel között folyamatban vannak – számolt be az Agrarheute.com szakportál.

Otte-Kinast felszólította kollégáját, Özdemirt, hogy személyesen kampányoljon azért, hogy az EU Bizottsága lerövidítse a határidőt szeptember 3-ra. Otte-Kinast szerint emellett elegendő érv szól, és az egyik legfőbb az, hogy eddig minden vizsgálati eredmény negatív volt, nem találtak ferzőzőtt állatot. Ráadásul a legfeljebb 15 napos lappangási idő már régen eltelt újabb eset nélkül. „Vagyis a teljes tilami zóna mentes az ASF-től” – magyarázta levelében Otte-Kinast. Hozzátette: a betegség leküzdésére és az újbóli megjelenésének megakadályozására eddig sikeresen megtett valamennyi lépést részletesen dokumentálták.

Asó-Szászország szakminisztere levelében rávilágított:

„2022. augusztus 5-i levelemben már rámutattam a várható állatjóléti problémákra. Az állatjólléttel kapcsolatos visszaélések napról napra súlyosbodtak az Önhöz intézett kérésem óta, annak ellenére, hogy számos érdekelt fél, például a gazdálkodók, a gyakorló állatorvosok és a hatósági állatorvosok egyaránt igyekeztek megakadályozni az állatok további szenvedését… Ezért ismételten Önhöz fordulok, és arra kérem, hogy a korlátozásokkal érintett sertéstartók és állataik érdekében személyesen forduljon az Európai Bizottsághoz a határidő lerövidítése érdekében.”

Újra német házisertés-állományokban jelent meg az ASP

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink