Cem Özdemirt jelölték mezőgazdasági miniszternek a zöldek

Forrás: AFP
A németországi zöldek egy török ​​etnikumú politikust, Cem Özdemirt, a párt korábbi társelnökét jelölték az ország új mezőgazdasági miniszterének.

Minden bizonnyal Cem Özdemir, a Zöld Párt magas rangú tagja és Törökország elnökének éles kritikusa lesz Németország új mezőgazdasági minisztere – az ország valaha volt második török ​​származású minisztere – hívta fel a figyelmet a balkaninsight.com.

Özdemir a párt reformista szárnyát képviselő zöld politikus, akinek szülei Törökországból „vendégmunkásként” érkeztek Németországba az 1960-as években. Híres a Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel szembeni kemény bírálatairól. Október 31-én Özdemir megvádolta Erdogant az iszlamista terrorizmus segítésével Európában. Korábban azzal vádolta Erdogant, hogy manipulálta a török ​​származású embereket Európában, utalva azokra a választási gyűlésekre, amelyeket a diaszpóra körében szerveztek különböző európai városokban, mielőtt a különböző európai kormányok betiltották volna az ilyen rendezvényeket.

Az 55 éves Özdemir Németországban született, mindössze 16 évesen csatlakozott a Német Zöldekhez, és 29 évesen a Bundestag képviselőjévé választották. 2008 és 2018 között vezette a Német Zöldeket. A legutóbbi, szeptember 26-i általános választásokon rekordmagas, 40 százalékos szavazatot szerzett Stuttgartban a helyi szavazókörében.

Özdemir szociálpedagógus végzettségű, tanulmányai alatt oktatóként és szabadúszó újságíróként dolgozott. 1994 és 2002 között a német Bundestag tagja volt. 2004 és 2009 között az Európai Parlament zöld csoportjának tagja volt. Özdemir 2013 óta ismét a Bundestag tagja; ő volt a 2017-es szövetségi választás első számú jelöltje. Mindenekelőtt kül- és integrációs politikával foglalkozott. Eddig nem játszott szerepet az agrárpolitikában. Özdemirnek két gyermeke van argentin feleségétől, aki újságíróként dolgozik. Fiatalkora óta vegetáriánus.

Aydan Ozoguz, a szociáldemokrata SDP képviselője után, aki 2013 és 2018 között migrációs, menekültügyi és integrációs miniszter volt, Özdemir lesz Németország második szövetségi etnikai minisztere Az új kormány élén a szociáldemokrata Olaf Scholz áll, miután Angela Merkel leköszönő kancellár a jobbközép Kereszténydemokrata Unió, a CDU választási vereséget szenvedett.

A legutóbbi németországi általános választásokon 18 törökországi családi gyökerekkel rendelkező politikus szerzett mandátumot a Bundestagban, többnyire baloldali pártokból. Németország 3-5 milliós török​közössége a legnagyobb Törökországon kívüli ​​közösség Európában.

Cem Özdemir elsődlegesen a koalíciós megállapodás „Mezőgazdaság és élelmiszeripar” fejezetéből vezeti le miniszteri céljait. A korábban lehetséges agrárminiszterként megnevezett Steffi Lemkét környezetvédelmi, természet- és fogyasztóvédelmi miniszternek nevezték ki.

Németország kijelölt mezőgazdasági miniszterének, Cem Özdemirnek nincs tapasztalata ezen a területen. A zöldpárt hosszú távú vezetőjeként azonban azt mondja, megtanulta, hogyan kell „hidakat építeni”, és volt EP-képviselőként nem idegen tőle az európai politika – írja az euraktiv.com.

Még maga Özdemir is elismeri, hogy egyetlen kapcsolata a mezőgazdasággal az lehet, hogy apja, egy török ​​bevándorló mezőgazdasági termelő.

„Az ötlet, hogy ezentúl én leszek felelős a mezőgazdaságért és az élelmiszerekért Németországban, sokak számára még mindig furcsának tűnhet” – mondta vasárnap a Deutschlandfunk közszolgálati adónak adott interjújában. Özdemir szemszögéből azonban nem csak ez számít. „A technikai hozzáértés egy dolog, de az, hogy tudjunk beszélni az emberekkel és áthidaljuk a különböző érdekeket, az egy másik kérdés” – tette hozzá az interjú során.

Elmondása szerint a gazdálkodók megélhetésének biztosítását és a fogyasztói érdekek támogatását össze kell kapcsolni az állat- és klímavédelemmel a mezőgazdaságban. Kezdetben – tette hozzá – ez a mások által már megkötött kompromisszumok végrehajtását jelenti. Mint mondta, ezért a hivatalba lépése első körben összefésüli a koalíciós szerződésben foglalt pontokat, valamint a nemzeti bizottság ajánlásait a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban.

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára a tartalmat kíván átvenni a Honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikkcímét és tartalmának rövid összefoglalóját (Leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a Leadalá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink