Új mezőgazdasági miniszter a németeknél – mire számíthatunk?

Forrás: Steffi Lemke/Facebook
A zöldpárti Steffi Lemke lehet a németek új környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztere. Az 53 éves agrármérnök végzettségű politikus a Szász-Anhalt tartomány képviselőjeként tagja a Bundestagnak, ahol a Zöld párt négy frakcióvezetőjének egyikeként tevékenykedik.

A német környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztérium közötti évek óta tartó vitáknak vetnek véget a németek a két tárca összevonásával. A szövetségi ügynökségeket is érintő integráció hatására a németeknél nem lesz többé önálló szövetségi mezőgazdasági minisztérium – számol be az Agrarheute. Ugyan az új vezető személye még nem derült ki, a kormányban a betöltendő tisztségek elosztásáról keringő lista szerint a Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium miniszteri posztját a Bundestag Zöld frakciójának parlamenti képviselője, Steffi Lemke fogja betölteni.

Az 53 éves Steffi Lemke, a német ellenzéki Zöldek parlamenti frakció politikusa, pályafutásának kezdetén állatkerti technikusnak tanult és még postásként is dolgozott két évig. Később agrármérnökként diplomázott a berlini Humboldt Egyetem állattenyésztés szakirányán. A Budestag honlapján fellelhető információk alapján az egy gyermekes édesanya 1994 és 2002 között volt a Bundestag tagja, majd az elkövetkező időszakban a Zöld Párt ügyvezető igazgatójaként dolgozott. A 2013-as választások óta pedig ismét tagja lett a Bundestagnak a Szász-Anhalt tartomány képviselőjeként, ahol frakciója négy frakcióvezetőjének egyikeként tevékenykedik.

Az éghajlatvédelem elkötelezettje

Lemke szerint az éghajlatvédelemnek társadalmilag igazságosnak kell lennie. Pártjával

az elektromobilitást, a megújuló energiát és a széntől való függetlenedést szorgalmazza

– ahogy azt a szeptemberi szövetségi választások alkalmával kifejtette. Elképzelését bizonyítja az is, hogy a Zöld párttal júniusban támogatták a németországi fiókteleppel vagy leányvállalattal rendelkező üzemekre is vonatkozó törvényjavaslatot az ellátási láncokban, melynek célja, hogy azok ne alkalmazzanak többé a környezetre káros intézkedéseket és ne okozzanak egészségügyi és környezeti károkat, mint például a higany és a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok használata. A zöld politikus azt is kijelentette, hogy Németországra nagy feladatok várnak a következő években. Véleménye szerint

az éghajlatvédelem érdekében a német gazdaságot „szinte újra kell alkotni különböző területeken”

Ez esetben az energiaellátásra és a közlekedésre is gondolt. Lemke célja tehát a minél gyorsabb átállás az elektromobilitásra, és a megújuló energiák elterjedésének erőteljesebben támogatása. Idén áprilisban pártja ellenezte a német atomenergia fejlesztést, mint megbízható energiaforrást. Elutasította az indítványt, amely szerint a megújuló energiák nem jelentenek elég biztos alternatívát az energiaellátás jelenlegi minőségének fenntartására.

A német politikus a Szász-Anhalt tartományi gazdáknak gondot okozó szárazság problémáját is szem előtt tartja, és a Selke és az Elba folyókon nemrégiben bekövetkezett árvizekre is felhívta a figyelmet. Ezek miatt még fontosabb számára, hogy sikeres legyen a déli strukturális átalakulás.

Lemke kedvenc témája azonban a fajok védelme, ami szorosan kapcsolódik az éghajlatvédelemhez. A választásokkor egy milliárdos nagyságrendű renaturálási programot is akart indítani. Kifejtette, hogy

Németországnak nemzetközi szinten „különleges kötelessége” az olyan biotópok, mint a hegyi patakok megőrzése.

Ugyanakkor, idén júliusban Lemke zöld pártja a német klímavédelmi törvény ellen szavazott, ami többek között a 2030-as németországi klímavédelmi célt emelte volna legalább 65 százalékra a korábbi 55 százalékos csökkentési cél helyett, valamint 2040-ben legalább 88 százalékra. A törvény az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését is tartalmazta, hogy 2045-re megvalósuljon az ÜHG-k nettó semlegessége. A célok elérése érdekében különös hangsúlyt kapott az energiaágazat, amelynek éves kibocsátását a 2020-as 280 millió tonnáról 2030-ra 108 millió tonnára kell csökkenteni.

Steffi Lemke a menekültválság idején fogalmazott véleményt a magyar kormány politikájáról. Elfogadhatatlannak tartotta a magyar hatóságok fellépését az üggyel kapcsolatban, de budapesti megbeszélésein azt tapasztalta, hogy a magyarok úgy érzik, magukra hagyták őket a menekültválságban – derül ki a Deutschlandfunk beszámolójából.

Lemke, a politikai veterán

A politikus 1994-ben lett a Bundestag tagja, majd több mint tíz év után, 2013 szeptembere óta ismét tagja, a Zöld parlamenti frakció parlamenti titkára és természetvédelmi szóvivője. Emellett, Lemke számos bizottsági tagságot is betölt, tagja a Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Építésügyi és Nukleáris Biztonsági Bizottságnak, az Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Bizottságnak, az Idegenforgalmi Bizottságnak, az Információs és Kommunikációs Technológiák és Média Bizottságnak, valamint az Idősek Tanácsa Belső Bizottságának is. Ebben a minőségében tagja a parlamenti Öregek Tanácsának is, amely – többek között – meghatározza a napi törvényhozási napirendi pontokat, és a pártok képviselete alapján kijelöli a bizottsági elnököket.

A 2016-os szász-anhalti tartományi választásokat követően Lemke tagja volt pártja küldöttségének a Kereszténydemokrata Unió, a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt közötti, Németország első kormánykoalíciójának megalakításáról szóló tárgyalásokon. Rövid ideig felmerült, hogy csatlakozik a Reiner Haseloff miniszterelnök vezetésével később megalakult kormányhoz és környezetvédelmi és mezőgazdasági államminiszter lesz, azonban a pozíciót végül Claudia Dalbert kapta meg.

A 2021-es szövetségi választásokat követő, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az FDP úgynevezett közlekedésilámpa-koalíciójának megalakításáról szóló tárgyalásokon Lemke vezette pártja delegációját a környezetvédelmi politikával foglalkozó munkacsoportban.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink