Mi lesz veled Gombóc Artúr?

Forrás: Getty Images
A húsvéti csoki majszolása közben, gondoltunk-e arra, hogy a húsvéti nyuszi egy kihaló félben lévő állatfaj? Az erre mutató legkevésbé sem biztató jel a kakaó árának történelmi csúcsdöntése. Fórián Zoltán az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője a kakaópiaci helyzetet mutatja be.

A tízezer dolláros tonnánkénti szintet február 27-én lépte át, és azóta ott oldalazik. Március 26-án 10080 dollár/tonna volt a kakaóban határidős jegyzése New Yorkban. A cukor ára októberi csúcsáról ugyan lefordult, de még nem találja a további irányt.

Ajándék csokinak ne nézd az árát!

A kakaó termelésével kapcsolatos aggodalmak évek óta kísértenek. Az alacsony termés a nagy nyugat-afrikai országokban súlyosbítja a kínálati hiányt, amely már harmadik éve figyelhető meg a piacon. A kakaótermelők alacsony jövedelme a kínálat csökkenéséhez vezethet. Ezen túlmenően a pénzpiaci nyomás fokozódik, mivel a kereskedők határidős ügyleteket adnak el, hogy fedezzék a tényleges készleteket. Az erdőkivágással előállított termékek értékesítésének korlátozását célzó új uniós szabályozás életbe lépése, a 2024 év végén lejáró átmeneti időszakot követően tovább romolhat a helyzet, csökkenhet az EU csokoládégyártóinak kakaó ellátása.

A drasztikus áremelkedések fogyasztókra való hárítása már nem halogatható sokáig.

A nagy feldolgozók látva a helyzetet nagy készletekkel dolgoznak, de ezek, a még alacsonyabb áron beszerzett készletek lassan kikopnak.

Az árkilátások szinte egyértelműek

  • A nyugat-afrikai térség a világ fő kakaótermelője: a kakaó háromnegyedét négy afrikai állam termeli. Ezek sorrendben Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria. Kedvezőtlen időjárása és növénybetegségei miatti alacsony a termés, ami miatt csak márciusban 60 százalékkal emelkedtek az árak, év eleje óta pedig több mint a duplájára emelkedtek.
  • El Nino nem teszi kétségessé, hogy a kakaó áremelkedése tartós marad. A mostani mozgásokban a világ második legnagyobb termelőjének számító ghánai finanszírozási problémák hatása érződik. A rossz termés miatt visszaestek bevételeik, ezért az iparági szabályozó, a Cocobod néven ismert Cocoa Board külföldi finanszírozásra támaszkodik a gazdálkodók kifizetésére.
  • A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb termelése is a kakaó árának jelentős emelője. Az elefántcsontparti gazdálkodók 1,28 millió tonna kakaót szállítottak a kikötőkbe október 1. és március 24. között, ami 28 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. A szeptemberben véget érő 2023/24-es szezonban az ország kakaótermelése 8 éves mélypontra, 21,5 százalékkal esik vissza.
  • A rekordmagas kakaóárak kezdik visszafogni a globális keresletet. Észak-Amerikában 3, Európában 2,5, Ázsiában 8,5 százalékkal csökkent tavaly a kakaóőrlés. Pedig a csokoládépiac immár három évtizede töretlenül és lendületesen bővült.
  • A csokoládépiacon az árak emelkednek, a termékek mérete csökken, az összetevők aránya változik. Az ízesítések pazar változatossága mögött ez is fellelhető. A tejcsokik tömegének mintegy ötödét adó kakaóvajat a jóval olcsóbb növényi olajokkal, leginkább pálmaolajjal kezdik helyettesíteni. S már sorjáznak azt ezt támogató tudományos cikkek is.

Itthon ebből még kevés érzékelhető. Februárban a csokoládé fogyasztói átlagára 12,2, a kakaóporé 7,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Előrejelzésem szerint azonban, a gyártók készleteinek felárazódásával párhuzamosan az árak emelkedése fokozódni fog.

Nem véletlen, hogy nagy érdeklődés övezi a kakaómentes csokoládé-fejlesztéseket. A fermentált, pörkölt növényi magvakkal igen jól utánozható a kakaó íze. Egyenesen azt állítják, hogy a jellegzetes ízt sokkal inkább a fermentációnak és a pörkölésnek, s nem a kakaónak köszönhetjük. Ez a vonal fenntarthatósági szempontból is figyelemre méltó.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink