Mélypontját keresi a búzaár

Forrás: Getty Images
Az orosz és ukrán ajánlatok továbbra is erős nyomás alatt tartják a nemzetközi búzaárakat. Ennek egyik fontos következménye, hogy az EU búzája folyamatosan veszíti el külpiacait – írja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az európai áresések ellenére a francia búza még mindig tonnánként 20 dollárral drágább, mint az orosz. A búza ára 230 euró felé halad. A kukorica hamarosan ismét 200 euró alá csúszhat. Ennek oka Oroszország és Ukrajna olcsó búzája. Elemzők szerint, az európai búza jelenleg versenyképtelen.

Ezt mutatják a Bizottság jelenlegi exportadatai is. A 2023/24-es gazdasági évben az EU kisebb területről, az előzővel csaknem azonos mennyiségű gabonát aratott, de magasabb készlettel indult. A belső fogyasztás bővül, az export zsugorodik, és a zárókészletek kisebbek leszek az előző szezonénál.

Az Európai Bizottság csaknem 33 millió tonnáról 31 millió tonnára csökkentette búzaexport-célját. Az export volumene október 22-i állás szerint közel 9,6 millió tonna volt. Ez 23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időpontjában (12,4 millió tonna). Az import volumene 3,8 millió tonnával, mintegy 69 százalékkal haladja meg a tavalyit (2,3 millió tonna). Ebből 1,7 millió tonna, azaz 63 százalék Ukrajnából származott. További 11,5 százalék Kanadából, a többi pedig Moldovából, Oroszországból (!) és Szerbiából. A fő vásárlók – szokás szerint – Spanyolország és Olaszország.

Az EU gabona külkereskedelme, millió tonna


Forrás: EU

Az Agrarheute elemzése szerint

az elmúlt hetekben mintha keresték volna az árcsökkentésre okot adó híreket a piaci szereplők.

Ezekre érzékenyen reagáltak, és csökkentettek, mert például szépen esett Argentínában, vagy mert felfüggesztették a fekete-tengeri szállításokat az ukránok.

Nagyon kell a bevétel az ukránoknak

Egy napra felfüggesztették az ukrán gabona exportját – írja a Ports of Ukraine erre szakosodott weboldal az Ikrán Tengeri Kikötők Hatóságára (USPA) hivatkozva. „2023. október 26-án nem lesz be- és kilépési navigáció a folyosón” – írja a webhely az USPA piaci szereplőknek szóló közleményére hivatkozva. Eddig Odesszában folytatódott a rakodás, annak ellenére, hogy júliusban lezárták a folyosót.

A gabonafolyosón áthaladó hajók mozgását október 24-26-án a katonaság leállította az Orosz Föderáció fokozott fenyegetése miatt.

Nataliya Gumenyuk, az OC „South” Közös Koordinációs Központjának szóvivője arról számolt be, hogy az orosz repülőgépek négy robbanószerkezetet (valószínűleg aknákat) dobtak le a fekete-tengeri kereskedelmi útvonal övezetében, ezért a hadsereg megtiltotta a hajók mozgását. A piacon olyan pletykák terjedtek, hogy a folyosó működését az illegális export elleni hatósági harc miatt állították le, ami később a dunai kikötők utánpótlásának elzárásához vezetett.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium azonban arról számolt be, hogy nem igazak azok az információk, amelyek a polgári hajók mozgásának leállításáról vagy leállításáról szólnak a Nagy-Odesa kikötőibe vezető ideiglenes folyosón. Az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészete által meghatározott összes útvonalat használják, de figyelembe veszik az időjárási viszonyokat és az Orosz Föderáció agressziója miatt kialakult katonai helyzetet. Összesen 51 hajó lépett be Odesa, Csornomorsk és Pivdenny kikötőibe az új folyosón keresztül, amelyek közül jelenleg 23-at rakodnak. További 33 hajó pedig már több mint 1,3 millió tonna ukrán mezőgazdasági terméket és egyéb rakományt szállított.

A Censor.net elnöki hivatali forrásai azt állítják, hogy az exportlezárás a gabona árnyékexportja elleni küzdelemhez és a forráskivonásokhoz kapcsolódik. A költségvetés nehéz helyzete miatt Zelenszkij elnök utasított a bevételek növelésére, a gabonaexportból származó források nagy része ugyanis nem tér vissza az országba. Az elmúlt két évben a gabona árnyékexportja 21 milliárd dollárt tett ki. A pénz kimentése érdekében fedőcégeket hoztak létre, amelyek ipari mennyiségű gabonát vásárolnak készpénzért.

Az OP forrásai arról is beszámolnak, hogy a kapott információk alapján Zelenszkij elrendelte a gabonaexporttal kapcsolatos visszaélések azonnali megszüntetését és egy új kiviteli eljárás kidolgozását, amelyen az ukrán kormány és az ukrán biztonsági szolgálat jelenleg is aktívan dolgozik. A héten a Minisztertanács ülésén már új exportszabályokat kell előterjeszteniük a kormánynak. A készpénzes exportot persze le kell állítani, mert az államnak veszteséget okoz, de éppen a hatósági visszaélések miatt létezik, amelyek lehetővé teszik az ál-alapítókkal, vezetőkkel rendelkező cégek bejegyzését és működtetését. „A piac átláthatósága és a résztvevőkkel való kommunikáció lehetővé tenné számunkra, hogy elkerüljük az export felfüggesztéséről szóló pletykákat, amelyek negatívan befolyásolják a világpiaci árakat, és aláássák az Ukrajnába, mint megbízható beszállítóba vetett bizalmat.”

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink