Leállt a Bayer gyomirtó szerének termelése

Forrás: Freepik
Leállt a Bayer glifozáttartalmú növényvédőszerének termelése, ugyanis a cég egyik beszállítójának technikai problémái adódtak. A gyártó vis maiornak nyilvánította az esetet. Három hónap múlva állhat helyre a termelés.

Technikai problémákba ütközött a Bayer növényvédőszer- és vetőmaggyártó vállalat által előállított glifozát gyomirtó szer egyik összetevőjének beszállítója. Ezért leállt a széles körben használt gyomritó termelése – tudósított a Reuters. A gyártási probléma a Bayer saját glifozáttartalmú márkáinak, például a Roundupnak vagy a RangerPronak a házon belüli gyártását is érinti. A Bayer pénteken figyelmeztette a glifozátot használó ipari vásárlókat a szállítási problémára, és

vis maiornak nyilvánította az esetet, ami általában felfüggeszti a beszállító szerződéses kötelezettségeit az általa nem befolyásolható zavarok esetén.

A beszállító „mechanikai meghibásodása” részben a világméretű járvány miatt történt a globális növényvédőszer-piacokon tapasztalható szűkös ellátási helyzet közepette. A beszállító dolgozik a termelés helyreállításán, a Bayer pedig további anyagokat szerez be a helyzet kezelése érdekében – közölte a növényvédőszer gyártó. A Reuters közlése alapján a Bayer úgy tájékoztatott, hogy

a beszállítójánál végzett javítások körülbelül három hónapot vesznek igénybe.

A gyomirtó szerek jolly jokere, a glifozát tényleg mindent visz?

Haszonnövényeink és állataink védelme érdekében jelenleg globálisan 3 millió tonna peszticidet használunk fel évente.

A glifozát hatóanyaga áll az Egyesült Államokban tömeges peres eljárások középpontjában, amelyek során a kertészek azt állítják, hogy a gyomirtószer rákot okozott náluk. A Bayer eddig közel 100 000 esetben kötött egyezséget több milliárd dolláros kártérítéssel.

A Bayer XtendiMax nevű, dicamba hatóanyagú gyomirtószere kapcsán is felmerültek kételyek. A gazdálkodók és a tudósok már évek óta problémásnak tartják a gyomirtót, amely szerintük nem permetezhető biztonságosan a vegyszerrel szemben ellenállóvá tett, genetikailag módosított (GM) szója- és gyapotnövényeken.

 

Gyomirtóhiányra és magas árakra készülhetnek a kukorica- és a szójatermesztők

Az ellátási lánc zavarai és az alapanyaghiány a 2022-es mezőgazdasági szezonban gyomirtószer-hiányról szóló spekulációkat szül.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink