Gyomirtóhiányra és magas árakra készülhetnek a kukorica- és a szójatermesztők

Az ellátási lánc zavarai és az alapanyaghiány a 2022-es mezőgazdasági szezonban gyomirtószer-hiányról szóló spekulációkat szül. A kukorica- és szójababtermesztőknek fel kell készülniük a glifozát- és a glufozinát kínálatának szűkülésére és a magas árakra.

A Seedworld beszámolója szerint a glifozát és a glufozinát a két fő hatóanyag, amelyből potenciálisan hiány lehet a következő vegetációs időszakban. Allan W. Gray, a Purdue Egyetem Élelmiszer- és Mezőgazdasági Üzleti Központjának ügyvezető igazgatója elmondta: „Az áradások, a Covid-19-járványok és a zsúfolt kikötők hónapokig megzavarták a termelést és az exportot Kínában, aminek következtében a vegyipari gyártók szabályozták az ellátást.”

Johnson figyelmeztet: „Úgy tervezzék meg gyomirtási stratégiáikat, hogy figyelembe vegyék a két hatóanyag kínálata vagy ára miatti korlátozott rendelkezésre állást. Még ha nincs is széles körű hiány, a gazdálkodók valószínűleg magasabb vegyszerárakkal szembesülnek majd, ami komoly kihívásokat jelent a kukorica- és szójababtermesztésben.”

Egy cikkben Marcelo Zimmer, a Purdue gyomtudományi specialistája; Bryan Young, a purdue-i gyomtudomány professzora; és Johnson a talajművelési rendszerek típusai alapján vázolta fel a gyomirtási szempontokat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink