Kockázatos lehet a Bayer egyik gyomirtószere

Forrás: Freepik
A Bayer gyomirtószere többezer bejelentés alapján már egymillió hektárnál is nagyobb amerikai szójabab termőterületet, rizst, fákat és szőlőt károsított. Egyes csoportok a szer teljes betiltását követelik a környezetvédelmi ügynökségtől. Jelenleg vizsgálják a gyomirtót.

Nem biztos, hogy a Bayer egyik gyomirtószere biztonságosan permetezhető a vegyszerrel szemben ellenállóvá tett, genetikailag módosított (GM) szója- és gyapotnövényeken. Lehet, hogy az eljárás „ésszerűtlen kockázatot” jelentene más növényekre – közölte az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA), ahol jelenleg vizsgálják a dicamba nevű szert. A Reuters tudósításából kiderül, hogy gazdálkodók és a tudósok már évek óta problémásnak tartják a gyomirtót; az ugyanis elsodródik a szántóföldeken a permetezés helyéről, és kárt okoz a szerrel szemben nem ellenálló GM-növényekben. Idén már 3500 EPA-nak tett jelentés igazolta, hogy

amikor a vegyszer elsodródott a kijuttatás helyéről, több mint egymillió hektárnyi, nem dicamba-toleráns szójabab termőterület károsodott.

Az ügynökség szerint fák és növények, például rizs és szőlő is károsodtak. Az incidensek száma, súlyossága és földrajzi kiterjedése is hasonló volt a tavalyihoz, annak ellenére, hogy az EPA az idei termesztési szezonra szigorította a dicamba használatára vonatkozó korlátozásokat.

Jelenleg nem tudjuk, hogy a dicamba túlzott mértékű használata lehetséges-e úgy, hogy az ne jelentsen indokolatlan kockázatot a nem célzott növényekre és más növényekre.

– mondta Michal Freedhoff, az EPA egyik ügyintéző-helyettese. Egyes gazdálkodók és vetőmaggyártó cégek azt kérték, hogy a szabályozó hatóságok a vetés előtti időszakra korlátozzák a permetezést. A Center for Biological Diversity környezetvédelmi csoport szerint pedig az EPA-nak teljes tilalmat kellene elrendelnie.

A XtendiMax néven értékesített gyomirtószer gyártója, a Bayer AG számára azonban nagy csapást jelentenének a további korlátozások.

A Bayer szerint az EPA legutóbbi, 2020 októberében bejelentett felhasználási korlátozásai a gyomirtót használók túlnyomó többségének segítettek, hogy az idei szezonban sikerrel végezzék a gyomirtást és a célzott alkalmazást. A vállalat egyébként már több, földtulajdonos által indított perben is megegyezett, akik szerint a dicambát használó szomszédok károsították a termésüket.

Az amerikai fellebbviteli bíróság 2020 júniusában blokkolta a dicamba értékesítését; úgy ítélte meg, hogy az EPA jelentősen alábecsülte a szer használatával kapcsolatos kockázatokat. Négy hónappal később azonban az ügynökség újra engedélyezte a dicamba alapú gyomirtószerek használatát, érvénytelenítve a bírósági döntést.

Az EPA szerint a szabályozási változásokat valószínűleg nem hajtják végre teljes mértékben a 2022-es termesztési szezonig. Az ügynökség azonban közölte, hogy együtt fog működni azokkal az államokkal, amelyek további korlátozásokat akarnak bevezetni.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink