Különlegesen alakulnak idén a lengyel léalma-árak

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
A magyar piacra erőteljesen ható Lengyelországban idén elmaradt a betakarítási csúccsal egybeeső áresés, ugyanakkor nagy kérdés, hogy vajon novemberben várható-e az árak előző években tapasztalt növekedése.

Jelenleg átlagosan kilónként 0,33 zloty (28,5 forint) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval – írta honlapján a FruitVeB. Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében.

Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt kilogrammra vetített átlagár 0,30 zloty (25 forint) volt az előző évben, míg 0,37 zloty (32 forint) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet,

a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 zloty/kilogrammos árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja.

Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e – most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100 százalékot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést.