Különlegesen alakulnak idén a lengyel léalma-árak

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
A magyar piacra erőteljesen ható Lengyelországban idén elmaradt a betakarítási csúccsal egybeeső áresés, ugyanakkor nagy kérdés, hogy vajon novemberben várható-e az árak előző években tapasztalt növekedése.

Jelenleg átlagosan kilónként 0,33 zloty (28,5 forint) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval – írta honlapján a FruitVeB. Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében.

Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt kilogrammra vetített átlagár 0,30 zloty (25 forint) volt az előző évben, míg 0,37 zloty (32 forint) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet,

a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 zloty/kilogrammos árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja.

Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e – most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100 százalékot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink