Kormányzati beavatkozás készül Lengyelországban a műtrágyaárak csökkentésére

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Grzegorz Puda a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal folyatott megbeszéléseket a kritikussá váló műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében.

A FruitVeb.hu beszámolója szerint a cél a műtrágyák árának 30 százalék körüli csökkentése.

Lengyelországban a két legnagyobb műtrágyagyártó vállalat a Grupa Azoty (év 5 millió tonna) és az Anwil (évi 1 millió tonna, de jövőre már 1,5 millió tonnás kapacitással terveznek). A hivatalos tájékoztatás szerint a műtrágyák árának elszabadulását a földgáz drágulása okozta, ami a gyártási költségek több mint 70%-át adja, és különösen nagy az aránya a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

A mezőgazdasági miniszter egyben elmondta, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. A bejelentés a gazdák megnyugtatására szolgált, akik az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba, mivel elterjedt, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.