Kétszázezer gazda vonult utcára Madridban

Fotó: Victor Sainz / El Pais
Több spanyol gazdaszervezet szervezésében tartottak tüntetést vasárnap Madridban, amelyen a gazdálkodók az égbe szökő energiaköltségek és az alacsony átvételi árak miatt demonstráltak.

A békés tüntetésre szerte az országból csaknem kétszázezren érkeztek. A felvonulás fő szlogenje, a transzparenseken leggyakrabban szereplő mondat az „El mundo rural despierta”, azaz „Felébredt a vidék!” volt – írta honlapján a FruitVeB.

A tüntetők sürgős intézkedéseket követeltek a kormánytól a mezőgazdasági termelői költségek drámai növekedésére adott válaszul, valamint a spanyol Élelmiszerlánc Törvény rendelkezéseinek betartatását, a méltányos árak kikényszerítésének szükségességét hangoztatták.

További követeléseik között szerepelt egy igazságosabb Közös Agrárpolitika kidolgozása, és egy olyan nemzeti stratégiai terv, amely a mezőgazdasági termelőüzemek bevételkiesésével érdemben képes foglalkozni.

A Növénytermesztők és Állattenyésztők Egyesületének (ASAJA), vagyis a rendezvény fő szervezőjének elnöke, Pedro Barato a demonstráció kezdetén kiemelte, hogy „a vidéknek olyan politikára van szüksége, amely megfelelő megbecsülést nyújt, és közvetlen támogatásokra van szükség, mint annyi más tagállamban”. Miguel Padilla, a COAG elnöke szerint „a termelés a jelenlegi költségszintek mellett lehetetlen!” Lorenzo Ramos, az UPA vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a „vidék válságos helyzetét spekulánsok használják ki, ez pedig mind a fogyasztóknak, mind a termelőknek káros.”

A demonstráció célja az volt, hogy húsz követelést adjanak át a minisztérium képviselőinek, melyben a régóta fennálló ügyek mellett elsősorban az ukrán háború miatt az utóbbi hetekben tovább emelkedő termelési költségek okozta problémákra várnak kormányzati megoldásokat. Egy évtizede a teljes termelési érték 40 százalékát adták a költségek, tavaly már 45 százalékot, jelenleg pedig már a 60 százalékos szintet is elérték. A takarmány ára 50 százalékkal, a műtrágyáké 100 százalékkal, az energiaköltségek pedig 200 százalékkal emelkedtek. A másik fő követelés a Spanyolországban már régóta hatályban lévő úgynevezett Élelmiszerlánc Törvény rendelkezéseinek betartása: előírás, hogy a helyi termelői áraknak fedezniük kell a termelési költségeket. Ezt az ellenőrzés hiánya miatt általában nem tartják be, ezért a gazdák nyilvános heti referenciárak közzétételét követelték a kormánytól.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink