Jelentős fagykár érte a francia csonthéjas-ültetvényeket

Forrás: Getty Images
A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaország teljes területén komoly fagyok ellen kellett védekezni a gyümölcs- és szőlőültetvényekben.

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el – írja honlapján a FriuitVeB. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7 és -8 Celsius fokra is lehűlt a levegő.

A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban,

a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban csonthájasoknál, de egyes régiókban almánál is.

Didier Crabos, a Pink Lady® európai egyesületének elnöke szerint egyelőre nehéz számszerűsíteni a károkat. Az viszont már látszik, hogy elsősorban az almafák alsó ágainál okozhatott károkat a fagy.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink