Betört a fagy a lengyel almaültetvényekre

Forrás: Getty Images
Csütörtökön reggel 5 órakor -1 és -2 Celsius fokos léghőmérsékletet mértek Lengyelország középső, almatermesztés szempontjából legfontosabb vajdaságaiban.

Április 16-án, kedden hidegbetörés érte el Lengyelországot, ám keddről-szerdára virradóra jelentős fagyok még nem alakultak ki – írja honlapján a FruitVeB. A hideg légtömegnek viszont van utánpótlása, és a következő napokban már a virágzó gyümölcsfákra nézve veszélyes éjszakai hőmérsékletek alakulhatnak ki. A Lengyel Meteorológiai Szolgálat (IMWM) szerint a 8-11 fokosos nappali hőmérsékletet követően a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka a hőmérséklet a talajszintben több helyen mínusz 3 fokig csökkent, a levegő hőmérséklete pedig 2 méteres magasságban a jelentős almatermő körzetekben -1 és -2 fok körül volt hajnali 5 óra körül. A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége arról számol be, hogy az ország egyes régióiban a hőmérséklet csaknem -4 Celsius fokig csökkent.

A hideg a következő napokban sem szűnik meg. A lublin112.pl weboldal szerint a lublini vajdaságban 13 településen adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ez a terület a következő megyéket foglalja magában: Janów, Kraśnik, Lubartowski, Lublin, Lublin, Łęczyński, Łukowski, Opole, Parczew, Puławski, Radzyński, Ryki és Świdnica.

Az előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete -1 fokra,ra, a talaj mentén átlagosan -3 vagy -4 fokra, helyenként pedig -6 fokra csökken, vagyis nagy a komoly fagy valószínűsége ezen a területen.

Az idei lengyel almatermés szempontjából fontos, hogy a fagyok mely vajdaságokat érintik majd a leginkább. A csütörtök reggeli fagyok elsősorban a Łódźi vajdaság és Kis-Lengyelország (Małopolska) területét érintették, Mazóvia, Lublin és Szentkereszt (Swiętokrzyskie) vajdaságokban az ültetvények jórészt megúszták fagy nélkül.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink