Fagykárok Szerbiában: oda a csonthéjasok és a bogyósok termésének egy része

Forrás: Getty Images
Az április közepén és végén érkező fagyok és hóesés akár 20 százalék körüli terméskiesést okozhatott déli szomszédunknál.

Április közepes táján olyan vastag hótakaró fedte be a málnaültetvényeket Szerbiában, a Kragujevác központú Szumadija körzetben (Šumadijski okrug), hogy egyes körzetekben letörte a már bőven virágzó hajtásokat – írja honlapján a FruitVeB. Április végén több éjszaka is mínusz 5-6 Celsius fokra hűlt le a levegő Szerbia nyugati részén, a fő gyümölcstermő vidékeken, de Szabadka és Meroszina mellől is jelentettek károkat főleg cseresznye- és szilvaültetvényekből.

Szerbiáról még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogy Magyarország 80-90 ezer hektár közötti gyümölcstermő területével szemben déli szomszédunknál 190 ezer hektáron termesztenek gyümölcsöket, ennek a területnek mintegy 20 százalékán bogyósokat (az éves málnatermés 120-130 ezer tonna körüli). A teljes évi gyümölcstermés 1,5 millió tonna körül szokott alakulni, de szakértők szerint az idei évben 230-250 ezer tonnás veszteséggel lehet számolni a tavaszi időjárás miatt, ami 1,25 millió tonna körüli gyümölcstermést valószínűsít.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink