Bajban a francia zöldség- és gyümölcstermelők a hulladékellenes törvény miatt

Forrás: Vas Népe
Fotó: Szendi Péter
Az október 12-én megjelent, műanyag csomagolóanyagokat tiltó rendelet kiterjed a zöldségek csomózásához használt műanyagokra is – ez igazi csapást mért a francia zöldség-gyümölcs ágazatra.

A zöldségek csomózásához használt műanyagokat is tiltja a Franciaországban a 2022. január 1-jétől hatályos körforgásos gazdaságra vonatkozó hulladékellenes törvény (Agec-törvény) – közölte a Magyarmezogazdasag.hu. E kitétel pedig krízishelyzetbe hozza a francia zöldség-gyümölcs ágazatot, hiszen ha addig nem találnak más megoldást, nem tudnak majd csomózott zöldségeket árulni – nyilatkozott a francia Fleuron d’Anjou termelői értékesítő szervezet. Spanyolországban 2023-tól tilos a gyümölcsöt és a zöldséget műanyag dobozban árusítani, amelyről egy korábbi cikkünkben írunk.

Különösen meglepő kitétel ez a franciák számára, hisz a korábbi szakmai egyeztetéseken nem került szóba, hogy a retek, a sárgarépa és a spárga kötözésére használt műanyagszál is a januártól nem használható műanyag csomagolóanyagok közé tartozik. Egyelőre ugyanis

nem tudják az iparági szakemberek, mivel fogják helyettesíteni a műanyag kötözőanyagot,

hiszen a természetes rafia, a len és a kender sem alkalmas a friss zöldségek csomózására, mert károsítja a terméket.

Mivel a zöldség és gyümölcs ömlesztett árusításakor magas a minőségromlás kockázata, az októberben megjelent rendelet a tilalom fokozatos bevezetését írja elő és 2026. június 30-ig ad ütemtervet az alternatív csomagolási megoldásokra és ezek bevezetésére. A francia termelők addig is megpróbálják hallatni hangjukat a rendelet módosítása érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink