Szigorít az Ökológiai Átmenet Minisztériuma Franciaországban  

Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás
A hulladék- és körforgásos gazdaságról szóló törvény Franciaországban megtiltja a friss gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmét műanyag csomagolásban 2022. január 1-jétől. Kivéve, ha azokat 1,5 kilogrammos, vagy annál nagyobb tételekben csomagolják.

Az Ökológiai Átmenet Minisztériumának rendelete szerint a csomagolt gyümölcsök és zöldségek értékesítésének tilalma lényegében körülbelül 15-15 fajta zöldséget és gyümölcsöt érint – íja a Syngenta blogja. Ezek közé tartozik a póréhagyma, a cukkini, a padlizsán, a paprika, az uborka, a burgonya, a sárgarépa, a kerek paradicsom, a hagyma, a fehérrépa, a káposzta, a karfiol, a sütőtök, a paszternák, a retek, a csicsóka és a gyökérzöldség.

A gyümölcsök közül a tilalom január 1-jétől vonatkozik az almára, a körtére, a narancsra, a klementinre, a kivire, a mandarinra, a citromra, a grapefruitra, a szilvára, a dinnyére, az ananászra, a mangóra, a datolyaszilvára.

Vannak azonban kivételek a gyümölcsök és zöldségek esetében is, ugyanis a kormány szerint minőségi romlást okozna, ha ömlesztett termékként értékesítenék ezeket. Ez hét gyümölcs- és zöldségkategóriára vonatkozik, amelyeket 2023 közepéig és 2026 közepéig lehet műanyag csomagolásban értékesíteni. Az intézkedéssel Franciaország kormánya azt reméli, hogy évente több mint egymilliárd műanyag csomagolás válik feleslegessé.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink