Az idei ukrán gabonatermés fele lesz a tavalyinak

Fotó: Pavlo Pakhomenko / Europress / AFP
Ukrajna arra számít, hogy az ország idei gabonatermése a fele lesz a tavalyinak – közölte Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter az Egyesült Államok által szponzorált élelmiszerbiztonsági konferencián szerdán.

Szolszkij szerint a világnak fel kell készülnie arra, hogy a búza ára tonnánként 700 dollárra emelkedik. Jelenleg egy tonna búza ára a chicagói terménytőzsdén (CBOT) mintegy 430 dollár. A miniszter szerint kritikus a helyzet az ázsiai és afrikai országok szempontjából, amelyek elsősorban Ukrajnából importáltak gabonát.

Ukrajna tavaly 80 millió tonna gabonát takarított be.

Mint azt az Agrokép megírta, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, az USDA minapi előrejelzése szerint az unrtőán búzatermés 35 százalékkal lehet kevesebb, minmt 2021-ben.

Ukrajna élelmiszerexportjának mintegy 90 százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolítja, de ez az útvonal most jórészt elérhetetlen az orosz invázió miatt. Ukrajna gabonatermésének csaknem háromnegyedét exportálta, és ez adta az ország exportbevételének egyötödét.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink