Afrikai sertéspestis elleni vakcinát vezet be Vietnám

Forrás: Getty Images
A vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy a következő napokban megkezdi az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina forgalomba hozatalát, hat hónapos védettséggel. 

A hat hónapos védettség a kereskedelmi gazdaságok teljes termelési ciklusát lefedi, de még várni kell, hogy más nemzetek azonnal elfogadják-e a vakcinát. A minisztérium ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vakcina 1,40 dolláros becsült áron a következő napokban megjelenik a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt – írja az Euromeatnews. Az oltóanyagot a Dabaco Group fejlesztette ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) egzotikus fajok betegségekkel foglalkozó kutatóközpontjától származó biológiai termékek átadása révén.

Az Egyesült Államok (USA) egy évtizede tanulmányozza a vírust, és 2020-ban Vietnám felkérte az Egyesült Államokat, hogy vigyenek át genetikailag módosított vírusmintákat, amelyeket a vakcinagyártás megkönnyítése érdekében fejlesztettek ki.

Több mint 100 évvel ezelőtt Kenyában diagnosztizálták először az ASP-t, amely számos országban jelen van. Ázsiában a betegség tucatnyi országban van jelen.

Azóta a járvány elterjedt Vietnámban, és csaknem 10 millió sertés pusztult el az országban, becslések szerint 1,3 milliárd dollár (1,208 millió euró) kárt okozva a háztartásoknak és az állattenyésztési vállalkozásoknak.

Ez az EU 15 országának termelésére is hatással volt, leginkább Romániában és Lengyelországban károsítva az ágazatot. Az ASP Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Szerbiában és Észak-Macedóniában is jelen van sertéstelepeken.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink