A lengyeleknél a gazdák lennének a nagy vesztesei az ukrán EU-csatlakozásnak

Forrás: Getty Images
Elsősorban a lengyel exportot és az agrártermelőket érintené hátrányosan, ha Ukrajna belépne az Európai Unióba – legalábbis ez a lengyel agrárkamara álláspontja. Szerintük megfontolandó egy kompenzációs rendszer kialakítása azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik az ukránok uniós társulásával tetemes pénzeket veszítenek. Úgy vélik, aktívan kell fellépni az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban is, hogy megvédjék a lengyel gazdákat az esetleges ukrán csatlakozás hatásaitól.

„A gabonafélék és más mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlásával kapcsolatos tapasztalatok után már tudjuk, hogy ez mit jelenthet a piacainkra nézve, és nem csak Lengyelország esetében” – közölte állásfoglalásában a Nagy-lengyelországi Agrárkamara (Wielkopolskiej Izby Rolniczej, WIR), nyomatékosítva a tényt: Ukrajna hatalmas agrár-élelmiszeripari termelési potenciállal rendelkezik. Mint emlékeztetnek, az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését az ukránokkal, a folyamat felgyorsítása pedig Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, valamint az ukrán elnök és kormány által folytatott, a lengyel agrárkamara szerint igen hatékony diplomáciai tevékenységnek az eredménye.

A FruitVeB honlapján idézett állásfoglalás szerint – amelyet a Világgazdaság szemlézett – a tárgyalások megkezdése nem jelenti azt, hogy az Európai Unió már holnap egy új tagállamot venne fel, a csatlakozási tárgyalások ugyanis több évig is eltarthatnak. Ha az EU és Lengyelország érdekei szempontjából nézzük ezt a folyamatot, akkor ez egy lépés a helyes irányba, Ukrajna ugyanis nagy ország és nagy piac a többi tagállam számára – áll a kamarai állásfoglalásban. Az ukrán uniós csatlakozás fellendíti az unió stagnáló gazdaságát, és újabb fejlődési lökést ad – írják, miközben Lengyelország és más szomszédos országok biztonsága számottevően nőni fog.

A WIR igazgatótanácsa mindenesetre megjegyzi, hogy – ahogyan az ilyen társadalmi-gazdasági folyamatok esetében az lenni szokott – lesznek olyan szakmai csoportok, amelyek vesztesként jönnének ki a csatlakozás elfogadásából.

Ezek közé tartoznak

az agrárgazdálkodók, mint az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemei.

Az ukrán mezőgazdaság ugyanis rendkívül kedvező természeti és talajviszonyok között termel, ráadásul az agrárium szerkezetének köszönhetően – a sok nagyméretű, ráadásul külföldi tőkével megerősített birtokon – rendkívül versenyképesen, alacsony árakon.

A költségek Ukrajnában sokkal alacsonyabbak, a gazdaság és az üzleti élet pedig ezt akarja majd kihasználni.

A folyamat a WIR szerint részben már el is kezdődött, és ahogy fogalmaznak: fel kell készülnünk rá, és sajnos feltételeznünk kell azt is, hogy nem fogjuk tudni megállítani.

A lengyel agrárkamara vezetősége szerint az ukrán csatlakozás különösen nagy veszélyt jelent a lengyelországi családi gazdaságokra. Az Ukrajnából származó, olcsóbb mezőgazdasági termékek elsősorban a lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról. Lengyelország jelenleg az egyik legnagyobb baromfihús-, tej- és tejtermék-, zöldség- és gyümölcsexportőr, emellett pedig gabonaféléket, repcét, valamint cukrot is exportál. A külpiaci értékesítésnek köszönhetően több százezer gazdálkodó családnak van jövedelme, így képesek eltartani magukat és fejleszteni gazdaságaikat. Ukrajna uniós csatlakozása után mezőgazdasági termékeik értékesítési ára csökkenni fog, exportlehetőségeik pedig erősen beszűkülnek majd – ahogyan ez egyébként az ukrán gabona dömpingje miatt a magyar termelőkkel történt.

A lengyel gazdáknak nem lesz hol eladniuk a termékeiket, pozícióik pedig meginognak az EU agrárpiacán

– vetítették előre. A lengyel agrárium az uniós csatlakozás óta erősítette piaci szerepét, ami a WIR szerint a gazdák sokéves munkájának, valamint a külső forrásoknak, köztük a hitelalapoknak köszönhető. A lengyel gazdaságok és az agrár-élelmiszeripar több milliárd zlotyt fektetett be a termelés szintjének és minőségének növelése érdekében. Ezek a szervezetek még mindig törlesztik kötelezettségeiket, és Ukrajna csatlakozásával szemben pénzügyi likviditásuk csökkenésével kell szembenézniük.

Mindezek miatt a WIR igazgatótanácsa sürgős tárgyalásokat indítványoz Ukrajna csatlakozásának az uniós mezőgazdasági termelőkre, köztük a lengyel mezőgazdasági termelőkre gyakorolt hatásainak enyhítését célzó következményekről és eszközökről. Az egyik ilyen, hogy Ukrajnának is meg kelljen felelnie az uniós termelési előírásoknak, ami önmagában növeli a termelési költségeket és csökkenti az ágazat versenyképességét.

A közös agrárpolitika (KAP) keretét és a közvetlen kifizetések rendszerét is meg kell vitatni – állítják. Megfontolandó egy kompenzációs rendszer kialakítása azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik Ukrajna uniós csatlakozásával tetemes pénzeket veszítenek. A lengyel agrárkamara szerint aktívan kell fellépni az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban is, hogy megvédjék a lengyel gazdákat Ukrajna uniós csatlakozásának hatásaitól. Feltételezve, hogy a mezőgazdasági termékek árában nem tudnak versenyezni Ukrajnával, a minőségükre és elismertségükre kell összpontosítani a hazai és a külföldi piacokon, emellett pedig lengyel márkákat kell építeni – javasolja a WIR.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink