LMP: az ukránok csatlakozhatnak, de módosítani kell az agrártámogatások rendszerét

Forrás: Getty Images
Az LMP hosszú távú stratégiai célként támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását, azonban a fenntarthatóság érdekében módosítanák az uniós agrártámogatások rendszerét és ragaszkodnak a GMO-mentességhez.

Az LMP a kárpátaljai magyar kisebbség szempontjából üdvözlendőnek nevezte, ha Ukrajna idővel csatlakozik az Európai Unióhoz, mert ez számukra átjárhatóbb határokat és közvetlenebb kapcsolatot jelent Magyarországgal. Geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból is jobb az, ha Magyarországnak egy másik európai uniós ország a szomszédja – fogalmazott Szendefy Mária, a párt országos elnökségének tagja.

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán mezőgazdaságot külföldi, jellemzően amerikai nagybefektetők uralják, akik sok ezer hektáros területeken gazdálkodnak. Mivel az uniós agrárpolitika jelentős mértékben támogatja a nagytáblás mezőgazdaságot, így Ukrajna belépésével minden más ország támogatása eltörpülne amellett az összeg mellett, amennyit Ukrajna kapna.

Ezzel jó eséllyel hazavágnák a magyar szántóföldi termelést, de más szomszédos országokét is

– jegyezte meg.

Ezért szerinte új uniós szabályozásra van szükség, amellyel elsősorban a kisebb gazdálkodókat kellene támogatni. A nagybirtokok pedig boldoguljanak versenyképességi alapon, adott esetben uniós védővámokkal. Alapvetésnek nevezte, hogy az Európai Uniónak GMO-mentesnek kell lenni, és elítélte azokat a próbálkozásokat, amelyek próbálják fellazítani a jelenlegi szigorú szabályozást.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink