A magyar gazdák szolidárisak a német tiltakozókkal

Fotó: Ying Tang / AFP
A német gazdák tiltakozása Európa jövőbeni mezőgazdaságát meghatározó folyamat – mondta Nagy István agrárminiszter a tiltakozó akcióra reagálva.

Nagy István emlékeztetett, hogy a német gazdák az agrártámogatások visszavágása, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak. A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is.

Nagy István szerint

látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, aminek az az oka, hogy az unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt.

Mint fogalmazott: Ukrajnában semmilyen szabályt nem kell betartani, miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak – tette hozzá. Úgy véli, az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire „ideológiailag átitatott”, ami azt jelenti, hogy a szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre.

Ezért is tartja jogosnak, amit a német gazdák mondanak, jelesül, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé. Szerinte már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink