A háború miatt bajba kerültek a török zöldségexportőrök

Forrás: DélKerTész
Rohamosan veszítenek értékükből a háború miatt veszteglő török zöldségszállítmányok, elveszett az 1,23 milliárd dolláros orosz piac.

A Török Kertészek Szövetségének (TürkHal) közleménye szerint az orosz-ukrán háború kitörése óta 80 százalékkal csökkentek az Oroszországba irányuló szállítások – írja honlapján a FruitVeB. Ukrajnán keresztül nem lehet szállítani, kerülőként Lengyelország és Grúzia (Georgia) jöhet számításba, de mindkét útvonal hosszadalmas.

A török frisspiaci zöldség és gyümölcs export egyharmadát Oroszországban értékesítették 2021-ben, ezért most a legfontosabb, évi 1,13 milliárd dolláros külpiac vált elérhetetlenné, vagy nehezen megközelíthetővé. Legalábbis közúton, mert az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit arra biztatja a beszállítókat, hogy az exportot ezután tengeri útvonalon bonyolítsák.

A feltorlódott, bizonytalan sorsú zöldségszállítmányok miatt Törökország egyes régióiban 30-40 százalékkal csökkent a termékek ára,

mivel a friss zöldségek nem tárolhatók el sokáig, a lehető leghamarabb túl kell adni rajtuk. Az árzuhanás önmagában is jelentős gond, különösen, ha hozzávesszük, hogy januárban a törökországi infláció túllépte az 54 százalékot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink