Hogyan reagáljunk az emelkedő gabonaárakra?

Forrás: Getty Images
Április 18-a óta emelkedő trendben vannak a nemzetközi búzaárak. Amikor e cikk íródik, már 16 százalékkal az egy évvel ezelőtti szint felett van a chicagói tőzsdei ár. Hogy ne essünk ismét a kapzsiság vermébe, mint 2022 második felében oly sokan, nézzük meg a mozgatókat, kilátásokat. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője cikkében azt tanácsolja, legyen pontos számításunk terményünk költségéről, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni az eladásról.

Minden évben a májusi USDA gabonapiaci jelentés piacmozgató hatása a legnagyobb. Az északi féltekén a búza kritikus érési fázisban van. Különösen kitett az időjárási körülményeknek. A piaci hangulat ilyenkor könnyen befolyásolható az időjárás-jelentéssel. Ilyenkor az USDA mellett a Nemzetközi Gabonatanács is megteszi tétjeit. A mostani helyzetben pedig még ezek mellett is fontos tényezők együtt állása okoz emelkedést.

Az időjárási feltételek mellett – meggyőződésem szerint – azért más emelő hatással volt a búzaárakra. Az alábbi két diagram az S&P 500 amerikai részvényindex és a búza chicagói árgörbéje az elmúlt 3 évben. Nem lehet nem észrevenni a szoros összefüggést, mi szerint, amikor a részvénypiacok szárnyalnak, akkor kevés figyelem jut a búzapiacra. Márpedig éppen az előzőekben jelzett időpont körül volt egy komolyabb korrekciós időszak a részvénypiacon. A brókerek megnézték a többi piacot a monitorokon és látták, hogy a búza már több mint egy éve csökkenő trendben volt. Voltak záródó pozíciók is szép számmal, az időjárásnak való kitettség révén könnyen lehet hiánypszichózis generálni. De tényleg van, lehet-e hiány a búzapiacokon?

S&P500

Búza

A legnagyobb búzaexportőr, Oroszország termelési jelentéseire nagyon ki van élezve a piac még akkor is, ha ezek megbízhatósága utólag rendre megkérdőjeleződik. Oroszország nyilván abban érdekelt, hogy maradék (egyébként rekord magas) készletei jó áron kerüljenek ki a raktárakból az aratás előtt. Ezért nagy hangsúlyt tettek azokra a tavaszi fagyokra, amelyek május 3 és 5 között voltak az ország középső és déli régióiban. Emiatt előrejelzéseiket 5 millió tonnával mérsékelték, de közben ugyanennyivel megnövelték az exportkvótát.

Tehát valójában nem kevesebb, hanem több orosz búza kerül a világpiacra.

Ha ennek jelentőségét firtatjuk, gondoljunk arra, hogy 2023-ban és 2024 elején a nagy orosz búzakészletek elárasztották a világpiacot, és lenyomták az árakat.

Az USA ugyan fele annyi búzát termel, mint az oroszok, de mivel a búzatermés kilátásai javulnak, és most összes búzájának fele jó vagy kiváló minőségűnek néz ki, a fordulatban komoly szerepe lehet még akkor is, ha felhasználása is enyhe emelkedést mutat. A készletei ugyanis várhatóan emelkednek.

Összességében, a globális búzakészletek ismét szűkülni fognak, de most erre a hírre igen érzékenyen reagált a piac. Érdemes megjegyezni, hogy a dráguló búza emelte az olcsóbb kukorica iránti keresletet.

Nos, ilyen körülmények között várjuk az aratást. Az eső végig öntözte a kontinens földjeit, Európában – még a jobb termésátlagok mellett is – a tavalyinál kevesebb búza lesz, míg a felhasználás alatta marad valamivel a tavalyinak. Összességében, kisebb készletcsökkenés várható.

Mire gondolhatunk mindebből? Egy tartósan csökkenő ártrend után jelentősen megélénkült a búzapiac. A nagyobb kereskedők is veszik az árut. Ezeket én jó értékesítési pontnak tartom. Mivel a tartós áremelkedés feltételei szerintem nem adottak, az aratás kezdete hozhatja el az újabb fordulatot. Meglátjuk. Én mindenesetre – a termelők helyében – komolyan fontolóra venném most a terményeladás lehetőségét.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink