Ezekre figyeljünk a haszonbérleti szerződés megkötésénél

Fotó: Török János / Délmagyarország
A jövő év januárjától megkötött haszonbérleti szerződésekre már a jelenlegihez képest más, szigorúbb feltételek vonatkoznak. A bérlőre és bérbeadóra érvényes változásokat Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ismerteti.

Fontos változások történtek idén a haszonbérleti szerződések szabályozásában. Az elmúlt időszakban ugyanis azzal szembesültek a gazdák, hogy igencsak elszabadultak a bérleti díjak, sokszor „kigazdálkodhatatlan” magasságokba emelve a földhasználatért fizetendő összeget. A látványos emelkedés célja azonban sok esetben semmi más nem volt, mint hogy távol tartsák az előhaszonbérleti joggal rendelkező gazdálkodókat – olyan bérleti díjakkal, melyek gyakran csak papíron léteztek. Ezért volt szükség a szigorításokra, melyekre a szerződéskötéskor mostantól mindenkinek oda kell figyelnie. Ezeket foglalom össze cikkemben.

Csak az új szerződésekre kell alkalmazni

Először is azt kell tisztázni, hogy az új szabályokat csak a 2022-től megkötött szerződésekre kell alkalmazni, tehát a korábbi szerződések tekintetében nincs visszaható hatálya. A 2022. január 1-je után kötött szerződéseknél viszont még a felek közös akarata esetén sincs lehetőség a lenti szabályoktól való eltérésre.

A bérleti díjat banki átutalással vagy postai utalvánnyal kell megfizetni

A haszonbért igazolt módon, tehát banki átutalással vagy belföldi postautalvány útján kell megfizetni, így már nincs lehetőség az összeg készpénzben történő átadására. Fontos, hogy a szerződés módosításakor (például hosszabbításkor) is alkalmazni kell ezeket az előírásokat. Vannak azonban olyan életszerű helyzetek, melyek kivételt képeznek a fenti szabály alól: így továbbra sincs szükség utalásra vagy postai utalványozásra, ha

  • hozzátartozók között történik a bérbeadás, vagy
  • saját cég javára történik a bérbeadás (fontos, hogy a cég legalább 25 százalékban a bérbeadó tulajdonában álljon), vagy
  • saját családi mezőgazdasági társaság (CSMT) javára történik a bérbeadás, vagy
  • a föld területe nem éri el az 1 hektárt vagy
  • tanya bérbeadása történik.

A szerződésben is indokolni kell a magas bérleti díjat

Jól ismert, hogy a haszonbér mértéke kapcsán jelentős szigorítások történtek, így a földhivatal már köteles elutasítani az aránytalanul magas bérleti díjat. De mit is jelent az az aránytalan bérleti díj? A haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az meghaladja az adott településen kialakult átlagos bérleti díjat. Ezzel párhuzamosan, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is újabb feladatot, jogkört kapott, miszerint hivatalosan is jelezheti a földhivatalnak, amennyiben valahol túlzott mértékű bérleti díjat tapasztal. Az viszont már kevésbé ismert, hogy amennyiben a felek mégis eltérnek a helyben szokásos bérleti díjaktól, úgy annak az okát már előre, a szerződésben is részletezniük kell. Ha a túl magas díj ellenére indokolás mégsem szerepel a szerződésben, a megállapodás automatikusan semmisnek tekintendő.

Amire külön rendelkezés nélkül is van lehetőség: a haszonbérfizetési kedvezmény

Az Agrokép hasábjain is beszámoltunk már a haszonbérfizetési kedvezmény lehetőségéről. Gyakori kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha a szerződés nem tartalmazza ezt a lehetőséget? A válasz az, hogy szerződéses rendelkezés nélkül is lehet élni a kedvezménnyel, hiszen a jogszabály legalább 30 százalékos hozamkiesés esetén automatikusan biztosítja ezt a lehetőséget a bérlő félnek. Fontos az is, hogy akkor is élhetünk ezzel a kedvezménnyel, ha a bérleti díj terményben van megállapítva, ilyen esetben a termény piaci értékét kell alapul venni a kedvezmény érvényesítésekor.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink