Új erdő Budapest agglomerációjában

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Győrffy István
Huszonöt hektárnyi új erdőt telepítettek a Budapest körüli agglomerációban. Az akció az ország klímacéljainak részeként járul hozzá ahhoz, hogy 10 facsemetét ültessünk minden születendő gyermek után.

A Pilisi Parkerdő az „Újszülöttek erdeje” program keretében huszonöt hektárnyi új erdőt telepített a Budapest körüli agglomerációban. A telepítést a jövő generációk egészséges környezetének megteremtése és az ország klímasemlegességi céljainak elérése motiválta – számolt be a Pilisi Parkerdő. A kormány által 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének megfelelően ugyanis 2030-ig minden évben legalább 10 facsemetét kell ültetni az országban születendő minden gyermek után.

Ez országosan mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti

az erdőgazdaságok részvételével, amit a Központ Statisztikai Hivatal által közzétett születési adatok határoznak meg. Mivel Pest megyében több mint 27 ezer újszülött látta meg a napvilágot 2018-ban, az elmúlt hónapokban a Pilisi Parkerdő közel 26 hektár erdőtelepítést végzett Budajenő, Nagykovácsi, Visegrád, Ráckeve, Pomáz, Pécel és Galgamácsa térségében.

Erdőtelepítés Ráckevén
Forrás: Pilisi Parkerdő

Az ültetés során ügyelnek arra, hogy őshonos, a klímaváltozás hatásainak ellenálló fafajokat telepítsenek, illetve arra is, hogy növeljék a táj természetességét, diverzitását és élőhelyi változatosságát – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője. Ezért

főként kocsányos és kocsánytalan-tölgyet és csert ültettek,

de a változatos erdőkép és a biológiai sokféleség érdekében vadgyümölccsel, juharral és kőrissel is elegyítették az állományt.

Az Újszülöttek Erdeje Program kialakítására és további állami erdőtelepítésekre az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésben kétmilliárd forintot biztosított az ország Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszer klímakvóta értékesítési bevételeiből.

Erdőtelepítés Bajnán
Forrás: Pilisi Parkerdő

A kvóta értékesítésből fásítási mintaprogram is megvalósul. Ennek keretében telepített közel 2,5 hektáron új cser- és kocsánytalan tölgyerdőt Bajnán a Pilisi Parkerdő.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink