Példát mutatnak az agráregyetemek a teljes felsőoktatásnak

Kiemelt jelentőségű megállapodást kötött három agrárképző egyetem és az Agrárközgazdasági Kutatóintézet, amellyel olyan közös tudásbázis jöhet létre, amely megalapozza a jövő agráriumát.

Versenyképességünk alapja a tudás, ez a legnagyobb érték a 21. században. A modern mezőgazdaságnak olyan felkészült, elmélyült tudással rendelkező szakemberekre van szüksége, akik megfelelő válaszokat tudnak adni az ágazat előtt álló kihívásokra – hívta fel a figyelmet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének Parlamentben tartott kihelyezett ülésén. A fórumon három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat.

Miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felállításával sikerült egy szervezet ernyője alá összefogni a magyar agrár- és élelmiszeripart, igen nagy sikernek tekinthető, hogy immár a tudományos szféra is az együttműködés útjára lépett – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Jakab István. Mint mondta, évek óta dolgozott azon, hogy ez az összefogás létrejöjjön, hiszen kiemelkedően fontos az agrárium- és élelmiszeripar fejlődése szempontjából az oktatás és tudomány minél gyorsabb és szélesebb körben való elterjesztése az érintett iparágakban is. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen komplex összefogások által a mezőgazdaságból élők igen könnyen jutnak a kamara szaktanácsadói hálózatán keresztül is a legfrissebb információkhoz és tudásanyagokhoz.

Stratégiai jelentőségű megállapodások születtek

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint a megállapodás stratégiai jelentőséggel bír, hiszen a tudásbázisok összekapcsolásával hatékonyan reagálhatnak a kor kihívásaira. Hozzátette: az egyetem törekszik a számára stratégiai jelentőségű ágazatokban – agrárium, egészségipar – minél szélesebb platform létrehozására, ami előmozdítja az egyetem kompetenciáját az érintett területeken, és lehetővé teszi, hogy az ország számára fontos szektorokban az intézmény jobban kiaknázza a lehetőségeket. Ezen célkitűzés szem előtt tartásával került sor a december elsejei mezőgazdasági és élelmiszeripari kabinetülésre a Parlamentben. A tanácskozáson egyrészt a kormányzat, valamint meghatározó nagyvállalatok és iparági szövetségek vezetőivel megvitatta a konkrét fejlesztési és innovációs kérdéseket, másrészt speciális célok megfogalmazásával megállapodásokat kötött a Debreceni Egyetem a Széchenyi István Egyetem (SZIE) Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával, a

(MATE), valamint az Agrárközgazdasági Intézettel.

A szokásos egyetemek közötti együttműködésen túlmutató szövetség jött létre

Szilvássy Zoltán tájékoztatása szerint, a SZIE agrárkarával kötött megállapodás a már hosszú évtizedek óta tartó sikeres együttműködés folytatására irányul – amely során közös kutatás-fejlesztési, innovációs, gyártási, kereskedelmi és marketing tevékenységgel hoztunk létre a piacon versenyképes élelmiszeripari termékeket –, tejipari termékek, funkcionális élelmiszerek, illetve medical food készítmények előállításához szükséges takarmányozásra és előállítási tevékenységre terjed ki.

Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetemmel rektora rámutatott: a felsőoktatásban egyszerre van jelen a verseny és az együttműködés, ugyanakkor példaként tekinthet az agráriumra, mint az egymással versengő, mégis együttműködő szerepelők leghatékonyabb rendszerére.

A MATE rektorával, Gyuricza Csabával aláírt dokumentum az átlagos, egyetemek közötti együttműködésen túlmutató szövetségi megállapodás, amelynek értelmében a modern agrár- és élelmiszertudományi fejlesztések multidiszciplináris megközelítése mentén kívánjuk adottságainkat közösen hasznosítani – mondta Szilávssy Zoltán. A Debreceni Egyetem – egészségipari fókusza révén – az agrártudomány mellett kiemelkedő orvosi, klinikai és gyógyszerészi értékekkel tud a közös munkához hozzájárulni- mutatott rá Szilvássy Zoltán.

Megkeresésünkre Gyuricza Csaba ezt kiegészítve elmondta, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulásával, hazánkban létrejött egy olyan intézményrendszer, amely szinte a teljes magyarországi agrárium kutatási ás oktatási igényeit képes lefedni és kiszolgálni. „Ezt kívántuk olyan módon megerősíteni és kiterjeszteni, hogy szövetségi megállapodást kötöttünk a Debreceni Egyetemmel, így már azok a természettudományi és orvostudományi alapok is adottak lesznek ebben a társulásban, amelyek ezidáig csak külön, két egyetemen voltak megtalálhatóak” – mondta Gyuricza Csaba. Ezen területeket közös képzési, kutatási és pályázati tevékenységekkel kívánja ösztönözni a két intézmény annak érdekében, hogy megteremtse azt az erős hazai élettudományi hátteret, amely a magyar kutatókra és hazai intézményekre alapozva képes releváns válaszokat adni az elkövetkező időszak legnagyobb problémáira – legyen szó termelésbiztonságról, genetikai alapokról, fenntarthatóságról, vagy klímaváltozásról.

Már a képzés során gyakorlati megközelítéssel találkozhatnak az egyetemisták

Szilvássy Zoltán rektor kitért arra is, hogy az Agrárközgazdasági Intézettel (AKI) kötött megállapodás a két intézmény közötti, csaknem húsz éves partnerség kereteit rögzíti. Az elmúlt évtizedekben már bebizonyosodott a kooperáció hatékonysága a magasan képzett szakemberek kibocsátása és kutatások terén egyaránt. Jelenleg is van olyan PhD-hallgató, aki az intézetben végzi kutatásait, ami bizonyítja, hogy jelentős igény van a Debreceni Egyetem képzett szakembereire, akik a közös tudományos munka révén tovább erősíthetik a két intézmény kapcsolatát.

Goda Pál, az AKI igazgatója a Magyar Nemzetnek kiemelte, hogy a mai kor elvárása az egyetemi képzésekkel szemben, hogy az elméleti tudásátadáson túl, a hallgatók már a képzésük során gyakorlati megközelítéssel is találkozzanak. Mint mondta, a magyar agrár és élelmiszeriparnak szüksége van, olyan jól képzett szakemberekre, akik az egyetem elvégzését követően széleskörű ágazati és piaci ismeretekkel rendelkeznek, képesek rendszerben gondolkodni, a kihívásokra valós gyakorlati válaszokat adni.

Az AKI stratégiai fontosságúnak tartja a Debreceni Egyetemmel történő együttműködést – tette hozzá -, s ezért az egyetem duális képzésében részt vevő hallgatóinak gyakorlati képzést biztosít. A Debreceni Egyetem Agrárközgazdász, Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás és Vállalatgazdaságtan mesterképzési szakjain folyó gyakorlatorientált duális jellegű képzése keretében a hallgatók az AKI-ban szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Emellett megkezdődött a kooperatív PhD képzés kialakítása is a két intézmény között, amely a duális mesterképzéshez hasonlóan, szakmai gyakorlati helyet biztosít az egyetem doktorandusz hallgatóinak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink