Komoly előrelépés a légszennyezés előrejelzésében

Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor
Jelentős előrelépés történt a légszennyezettség előrejelzésében, ez pedig magyar kutatók érdeme. Az operatíve is használható rendszer két magyar egyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével jött lére.

Sikerült jelentős előrelépést tenni a légszennyezettség előrejelzésében. A Pannon Egyetemen ugyanis létrehozták a veszélyhelyzetek előrejelzésének operatíve is alkalmazható rendszerét – számolt be a Veszprém Megyei Hírportál. A kutató-fejlesztő projekt a Pannon Egyetem, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában közel 819 millió forint támogatásból valósult meg. A 2017-től tartó kutatómunka idén november végéig tartott.

Hazánkban a levegő aeroszol szennyezettsége évek óta meghaladja az Európai Unió által előírt határértéket.

A Kárpát-medence földrajzi fekvéséből adódóan pedig az őszi-téli időszakban gyakran kell számolnunk sűrű köd képződésére, amelyre a szmog képződése is jelentős hatással van. A szmog okozta egészségkárosító hatások mellett a sűrű köd drasztikusan a csökkenti a látótávolságot, ami ellehetetleníti a légiközlekedést, és súlyos közlekedési baleseteket okozhat.

A Pannon Egyetem kutatásának középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok álltak, de különös figyelmet szemteltek a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatás tanulmányozására is. A munka során pedig a ködképződés folyamatának megértésében jelentős előrelépést értek el, hisz

olyan vészhelyzetek előrejelzésére alkalmas rendszert hoztak létre, amely operatíve is alkalmazható.

A támogatás pedig új, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek beszerzését is tette lehetővé. Emellett, a közös kutatómunka Gelencsér András szakmai vezetésével egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte, ami hosszútávon is jelentős szerepet biztosíthat az egyetemek és az OMSZ együttműködéséhez a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos meteorológiai és levegőminőségi előrejelzési rendszerek javításában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink