Érik a terménypiaci fordulat?

Forrás: Getty Images
Az időjárás mozgatja most a terményárakat, és mivel egyre gyakoribbak a negatív hírek, a vájt fülű hírolvasók már gyanakodhatnak arra, hogy emelkedés előtt állnak az árak – írja elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

.A kukoricának világszerte nagy szüksége van ezekben a napokban az esőre. Emiatt a kereskedés érzékenyen reagál az időjárás jelentésekre. Leginkább a Kína legfontosabb gabonarégióit sújtó heves esőzések hatására kell figyelnünk. Idén a szokásosnál több hazai búzával fogja állatait etetni Kína. Egyrészt azért, mert az esőzések miatt romlik a termés mennyisége és minősége, több lesz a takarmánybúza, másrészt, a kukoricát egyre nagyobb arányban váltják ki a takarmányozásban búzával. Mindkettő fontos, a világpiacot mozgató tényező, hiszen a várakozások szerint 10 millió tonnával több búzát fognak feletetni a sertésekkel és baromfikkal, ami így akár 35 millió tonnát jelenthet. Ezáltal növekszik az importigén az étkezési búzából, viszont kevesebb kukoricát fognak venni a nemzetközi piacokon. Így a búzánál emelő, a kukoricánál árletörő hatást fejtenek ki.

Kína búzaimportja 2020/21-ben ugrott meg, és azóta felfelé hullámzik. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy ezek a tételek elenyészők a hatalmas, idén 140 millió tonnás kínai búzakészletek mellett.

Bár az import aránya kétségtelenül emelkedik: míg néhány éve még a termés 2-3, ma már 9-10 százalékának felel meg. Az idei első negyedévben például több mint 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az időjárási anomáliák ellenére búzából idén újabb rekordtermés várható Kínában, mintegy 140 millió tonna. Ettől függetlenül keresletük komoly hatással van a piacra. Mivel Kína Ausztráliából a hazainál olcsóbban tudott importálni, a kínai állattartók egyre több kukoricát váltanak ki búzával. A tendencia súlyát mutatja, hogy a kínai kormány nemrég egy 800 ezer tonnás amerikai kukoricaimportot állított le. A búzára való átállás a szójaimport igényt is mérsékli. A beszállítók közül legérzékenyebben Brazíliát és az USA-t érinti a piacszűkülés.


Forrás: USDA

Miközben a kalászosoknak nálunk mostanság már csak száraz melegre van szükségük, addig a kukorica éppen most igényli a legtöbb csapadékot.

Ukrajnában a május esős volt, de júniusban már más a helyzet, fokozódik a csapadékhiány. A feszültséget növeli, hogy veszélyben van a gabonafolyosó július 18-a utáni meghosszabbítása.

Eközben Brazíliában aratják a másodvetésű kukoricát. A termés szép és magas, de az ország középső részén aszályos az időjárás. Emiatt aggódnak az USA kukoricaövezetében, Ausztráliában és immár Európa északi részein is. Svédországban, Dániában, Németországban és a balti országokban jelentősen csökkentek a termésvárakozások.

Az utóbbi két hétben mind a chicagói, mind a párizsi tőzsdén korrigált (emelkedett) a búza és a kukorica ára. Úgy tűnik a befektetők elérkezettnek látják az időt a beszállásra. Szárnyalásra semmiképpen nem számítok, de valószínűleg a nemzetközi piacok elértek egy mélypontot. A hazai helyzet a magas készletek, az import és a jó termés hatására súlyos. A tavalyinak akár a duplájára ugró szántóföldi termés értékesítése nehéz lesz, ez pedig elszakíthat minket a nemzetközi piacoktól. Nálunk nehezebben fognak megmozdulni felfelé az árak.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink