Csökkenő árak a terménypiacokon

Forrás: Anadolu Agency
Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője a csökkenő árakra utalva. A hírek, amiket az árak mozgatóinak kiáltanak ki, most éppen a keresleti szűkülésre vonatkozókra váltottak át. Ezek közül is kiemelkedik Kína importjának immár tartós csökkenése.

Mint annyi más mezőgazdasági termék esetén, a gabonapiacok is erős függésben vannak a kínai kereslettől. A kínaiak felhalmozása, aktuális vásárlási pozíciója közvetlen árbefolyásoló. Még, ha itt is fel kell hívnom a figyelmet arra, mind Kína, mind egyre nagyobb partnere, Oroszország esetén kell élni a gyanúperrel az adatok hitelességét illetően, meg kell ismernünk aktuális pozícióink tendenciáit ahhoz, hogy megértsük a búzapiac lüktetését. A világ egyik legnagyobb búzaimportőréről és búzaexportőréről beszélünk. Érdemes megemlékezni arról, hogy Kína akkor kezdett hatalmas búzaimportba, amikor az USA-hoz való viszonya kereskedelmi háborúhoz vezetett, és takarmányozásra több búzát kezdett használni.

A legfontosabb üzenet az, hogy Kína búzaimportja ebben az évben is csökken. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen termelése mintegy 2,5 százalékkal nőni, felhasználása 2 százalékkal csökkenni fog ebben a gazdasági évben. Miközben a legtöbb agrártermékből erősödni fog Kína importpozíciója az előttünk álló tíz évben, addig búzában lassan zsugorodik az importfüggése, 10 millió tonna alá süllyedve.


Forrás: USDA

A kereskedőktől kapott információk szerint, Kína hónapok óta nem vásárol jelentős tételben búzát. Az árak mozgását látva pedig könnyű valószínűsíteni, hogy erre még legalább az őszig várni kell majd.

Eközben a nagy előrejelző szervezetek (IGC, USDA) továbbra is erős kínai kereslettel számolnak modelljeikben. Amint ezek a modellek borulnak, úgy a búzaár ismét veszélybe kerül.

Ez nyilván a többi piactól is erősen függ, hiszen a most mögöttünk hagyott ár-rally sok összefüggést mutat az amerikai tőzsdeindexek rövid megingásával, ahogy azok további szárnyalása is jól látható a terményárak esésén. S ez csak egy, a piacbefolyásoló tényezők sorában.

Visszatérve a kínai búzapiacra, az egymást követő magas termések és a gazdasági növekedés lassulása is megjelenik az importigény csökkenésében. Az alacsony árak pedig Kína szokásos felhalmozását is lehetővé tették. Az olyan piactorzító intézkedések, mint jelentős importszerződések lemondása (vagy Törökország négy hónapos importstopja) szintén sem az áremelkedések felé mutat. Kína márciusban nagy méretű (1, illetve félmillió tonnás) ausztrál és amerikai búzaimport tételeket törölt.

A kínai búzaimport leállása különösen feltűnő annak fényében, hogy 2024 első három hónapjában még többet vett, mint egy évvel korábban.


Forrás: USDA

Még egy üzenet értékű információ a kínai búzaimportról: mivel saját termése silány minőségű, jellemzően magas minőségű búzát vásárol az étkezési célú felhasználáshoz. Ez még akkor is így van, ha – úgy tűnik – idén a minőség terén is előre tudtak lépni.

Figyeljük tehát a híreket! Azok hangsúlyai sokat elárulnak a várható irányról.

Ahogy jelen példa is mutatja, ha a kereslet csökkenéséről írnak többet, lefelé gurulunk.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink