Búzapiaci ármozgatók

Forrás: Getty Images
A búzapiacon igen rossz a hangulat. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ezúttal annak jár utána, hogy az általa az ősz végére előre jelzett fordulatnak mekkora az esélye. Kína és Ukrajna helyzete persze nem maradhat ki az elemzésből.

Emelkedik a kínai import

Kína már most is a világ legnagyobb kukorica- és szójabab-importőre, de az ország most arra készül, hogy megelőzze Egyiptomot és Törökországot, mint a legnagyobb búzafelvásárló. Először tehát nekik nézünk a körmükre.

Az alacsony árak ismét növekedési pályára állították Kína búzaimportját. A kínai búzaimport 289 millió dollárra nőtt augusztusban a 2023 júliusi 244 millió dollárról. Ez bíztató, de számolni kell azzal, hogy ez takarmányozási oldalon a kukorica és szójabevitelük lassulásával jár.

Kína búzaimportja a világpiac egyik legnagyobb mozgatója, ezer USD


Forrás: Trade Economics

A kínai import kilátásait illetően szót kell ejtenünk lassuló gazdaságának várható hatásairól. Mivel több évtizedes lendületes növekedése határozottan lelassult, számolni kell ennek mezőgazdasági piacokra gyakorolt hatásaival. Csak, hogy rá tudjunk csodálkozni: a Világbank adatai szerint, Teng Hsziao-ping 11 éves hivatali ideje alatt az egy főre jutó bruttó hazai termék 1989-ben 311 dollárra nőtt az 1978-as 156 dollárról. A későbbi következetes növekedéssel ez a szám 2000-ben 1000 dollárra, 2010-ben 4550 dollárra, tavaly pedig 12720 dollárra nőtt. A mezőgazdasági világpiacon ennek hatása még drasztikusabb volt. Vegyük példaként a szóját! harminc év alatt importjuk évi 3-4 millió tonnáról 100 millió tonnára erősödött, és már a világpiac háromnegyedét képviseli.

Ha a kereslet szűkülése révén Kína importigénye csökkenne, az tartós áremelkedési korlátot hozna a takarmánynövények piacára.

Csökkenő készlet

Az IGC legfrisseb előrejelzése szerint 2023/24-ben csökken a világ búzakészlete (-20%), miközben a felhasználás meghaladja a termelést. Ennek azért lesz komoly hatása, mert a legnagyobb exportőröknél lesz a készletcsökkenés a leglátványosabb.

IGC búzamérleg 2023 09. 21., millió tonna

Az előrejelzett termés csökkenése már önmagában is az árak emelkedése felé mutat. A szárazság jelentősen mérsékelte a búzakínálatot Argentínában, Kanadában és Ausztráliában, Ukrajnára még vissza kell térnünk. Az észak-afrikai búzatermés gyenge teljesítménye szintén az import iránti kereslet növekedéséhez vezet, csakúgy, mint India fehér rizs exportjának tilalma. A tilalom az élelmiszerek iránti keresletet a rizsről a búzára helyezi át a főbb importáló régiókban, például Délkelet-Ázsiában és Afrikában.

Ha ehhez hozzátesszük azt – a véleményem szerint – hamis biztonságérzetet, amit az oroszok világpiaci terjeszkedése okoz, és azt a bizonytalanságot, amit a fekete-tengeri szállítások bármelyik pillanatban történő megakadása okozhat, máris nagyobb volatilitásra kell számítanunk. Tegyük hozzá, az orosz exportinvázió mögött a gyenge rubel is ott lapul. Ez – a bevallásuk szerint – rekordterméssel együtt komoly tétel a mostani árszínvonal kialakulásában.

Az általánosan magas kamatkörnyezet drága tárolást és szállítmányozást okoz.

Ukrajna a sötét ló

A két hajó sikeres útja után óvatos, de élénkülő ajánlattételek történnek az ukrán terményekre. A hírek szerint most is rakodik néhány. Áraik továbbra is a térség legalacsonyabbjai, de mivel nagyon kevés hajó áll rendelkezésre, a fuvar drága.

A legfrissebb adatok szerint idén 4,7 millió hektárról 22,2 millió búzát arattak Hozam 4,73 tonna/hektár. Ez annak fényében fontos, hogy az elmúlt két szezonban 33 és 26 millió tonnás termésük volt.

Velük kapcsolatban fontos és friss hír, hogy e hét csütörtökön kerül sor az Ukrajna által javasolt cselekvési terv elfogadására az Ukrajna Gabona Exportját Koordinációs Platform ülésén, amely Ukrajnából, öt szomszédos országból és a „gabonaprobléma” megoldásában érdekelt EU-tagállamokból áll. A javasolt akciótervet Ukrajna dolgozta ki, és legfontosabb elemei az ukrán mezőgazdasági termékek exportja feletti szigorúbb ellenőrzés kialakítása; tájékoztató kampány lebonyolítása az exportőrök számára a szomszédos országok piacainak sebezhetőségének ismertetésére; az ukrán mezőgazdasági termékek végfelhasználóiról szóló információk összefoglalása.

Mindebből számomra az a kép körvonalazódik, hogy helytálló korábbi előrejelzésem, és az ősz végére elindul egy eleinte lassú, majd jövő tavasszal erősödő áremelkedés a világ búzapiacain.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink