Brazil és török áru léphet az ukrán csirke helyére

Fotó: Balázs Attila / MTI
Milyen következményekkel járhat a világ csirkehús-piacára az ukrán termelés kiesése? Ezt a kérdést járja körül cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az Európában zajló háború számos következménye közül az agrárpiacok átrendeződése az egyik legfontosabb. Ukrajna árui nem jutnak ki az országból, illetve nem is állítódnak elő. Ez utóbbira példa az egyre csökkenő csirkehús-termelés. Bár a helyi kínálatot az otthon maradó export tételek erősítik, a fogyasztás visszaesésére lehet számítani.

Az orosz invázió előtt Ukrajna a világ nyolcadik legnagyobb baromfihús exportőre volt. A világpiaci forgalom 2,2 százalékát adta. Piacai leginkább a Közel-Keleten és Észak- Afrikában voltak. Korábban az EU is nagy piaca volt, de ezt a kvóták bevezetése keretek közé szorította. Ukrajna idén várhatóan már egyáltalán nem fog csirkehúst exportálni.

Ukrajnán kívül Kínában várható még kisebb (-2,7 százalék) csirkehústermelés-csökkenés idén. Az így keletkező piaci résbe leginkább Brazília és Törökország tud ebben az évben beékelődni.


Forrás: USDA

Az USDA legfrissebb piaci előrejelzésében nem változtatott az idei globális kilátások korábbi sarokszámain. A globális csirkehús-termelés és export-előrejelzések 2022-re gyakorlatilag változatlanok: 101 millió tonnás termelésre és 13,4 millió tonnás exportra számítanak. A fogyasztás oldalán az USDA csekély mértékben. 0,4 százalékkal emelt várakozásain (98,5 millió tonnára).

Ennek ellenére van néhány lényeges változás a nemzetközi baromfipiacon. A legtöbb országban a magasabb takarmányárak várhatóan gátat szabnak a növekedésnek, annak ellenére, hogy az előre jelzett gazdasági fellendülés élénkíti a kereslet növekedését. Mindazonáltal Brazília jelentősen növeli a termelését, hogy kielégítse az Ukrajna húsexportjának megszűnése miatt felszabaduló globális keresletet, és kezébe kaparinthatja a világ baromfihús kereskedelmének csaknem 35 százalékát. Következésképpen az USDA a 2022-es brazil baromfihús-termelés előrejelzését 14,75 millió tonnáról 14,85 millió tonnára emelte. 2021-ben az ország 14,5 millió tonnát termelt. Egyébként az ország csirkehús exportja rekordot ért el az első negyedévben azzal, hogy 10,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi kivitelt. Ennek hátterében a madárinfluenza miatt kieső európai és amerikai tételek, valamint az emelkedő költségek miatt a piacról kiszoruló versenytársak állnak. A brazil csirkehús-export 1,14 millió tonnára és 2,1 milliárd dollárra ugrott az első három hónapban. Ez utóbbi még nagyobb, 31,5 százalékos növekedést jelent. A fő piaca Kína, de összesen 140 országba szállít.

  • Ehhez hasonlóan, de persze kisebb léptékben, a török termelés is jelentősen emelkedik idén. Az USDA várakozásai szerint, Törökország a 2021-es 2,246 millió tonnáról idén 2,39 millió tonnára növelheti csirkehús termelését. Így az ország a világ baromfiexportjának mintegy 5 százalékát fogja fedezni.
  • A globális termelés-növekedéshez Oroszország is hozzájárul. Az oroszországi termelés a takarmánygabona elérhetőségének növekedésével 4,6 millió tonnáról 4,8 millió tonnára nő, de ők az árut a hazai piacra szánják.
  • A kínai termelés az előrejelzések szerint némileg csökken. Az ázsiai ország 14,3 millió tonnát termelhet a tavalyi 14,7 millió tonnával szemben.
  • Ukrajna, Oroszország és Szaúd-Arábia importja csökkenni fog, míg Irak, Kuba, az Egyesült Királyság és Mexikó szerény növekedése várható.
  • Az Egyesült Államokban, a madárinfluenza ellenére enyhe (1 százalékos) termelésnövekedés várható. Az export változatlan, 3,3 millió tonnás szinten várható.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink