Balla Zoltán lett az innovációs szövetség agrár tagozatának új elnöke

Forrás: MISZ
Az aktív mezőgazdasági termelővállalkozások számának növelését tartja elsődleges céljának Balla Zoltán, a Magyar Innovációs Szövetség Agrár Tagozatának új elnöke.

Új elnököt választott nemrégiben megtartott tisztújító ülésén a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Agrár Tagozata, és a leköszönő Fenyvesi László elnök helyére egyhangúlag Balla Zoltán agrármérnököt, a Marton Genetics cégcsoport kormányzati és vállalati kapcsolatok igazgatóját választotta meg, aki egyben bekerült a MISZ választmányába is.

Fotó: MISZ

Az agrártagozatnak jelenleg 24 hazai vállalat a tagja, köztük viszont sajnos nagyon kevés a mezőgazdasági termelővállalat
– mondta el a Világgazdaságnak az új tagozati elnök. „Ezen mindenképpen szeretnék változtatni, több aktív termelővállalkozásra van szükség, hiszen ezek a cégek valósítják meg az igazi innovációs fejlesztéseket” – tette hozzá. Mint emlékeztetett, az 1990-ben alapított MISZ célja az innováció gazdaságélénkítő szerepének erősítése.

Balla Zoltán céljai között szerepel az is, hogy a tagozat az eddigieknél erőteljesebben működjön közre a hazai k+f és innovációpolitika alakításában. Ennek elérése érdekében szorosabbá tenné a tagozat kapcsolatát az állami szervekkel, a minisztériumokkal, a kamarákkal és az egyéb érdekképviseleti, valamint az innovációval foglalkozó szervezetekkel is. A hazai termékekben, gyártmányokban nagyobb mértékben realizálódnak a szellemi termékek, elsősorban a magyar innovációs eredmények.

Az új elnök fontosnak tartja, hogy növekedjék a Magyarországon létrehozott, illetve hasznosított szellemi termékek száma és értéke,

ehhez pedig az agrártagozat aktívan járuljon hozzá.

A mezőgazdaságban technológiai forradalom zajlik, ezért most különösen hangsúlyos, hogy a kutatás, a műszaki fejlesztés és a tervezés során folyamatos legyen a megújulás, az új és hatékonyabb megoldások keresése, ami az innovációkon keresztül elősegíti a magyar gazdaság versenyképességének erősödését és növekedését.

Az új tagozati elnök szerint a magyar ipar képes magas high-tech hozzáadott értéket képviselő termékek előállítására, amelyeket az agrárágazat is hasznosítani tud.

Az Európai Unió tagországai közül a magyar exportban a legmagasabb a high-tech rész, erre az alapra pedig szerinte a jövőben is lehet építkezni.

Balla Zoltán kiemelten fontosnak tartja a hazai és a nemzetközi együttműködéseket is, mert „egyedül nehéz versenyképesnek lenni”, ezért partnereket kell találni az eredményes részvételhez a kutatás-fejlesztés-innováció területén.

Hogy lesz munka bőven, arra utalnak a leköszönő elnök, Fenyvesi László gondolatai is, aki Szabó Gábornak, a MISZ elnökének írt leköszönő levelében úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a rendszerváltás után nem tudott olyan agrártermelési rendszer kialakulni, amely megfelel a célkitűzésnek. Emellett az agrártagozat eredményének értékelte az Irinyi-terv élelmiszer-gazdaságra vonatkozó részének kidolgozásában való részvételüket, különösen a magyar mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztésére irányuló kormányhatározat megszületéséhez való hozzájárulásukat. De azt is hozzátette, hogy a megvalósítás lehetőségét erősen tompította az agrártámogatási rendszer, amely sok esetben nem segíti a versenyképes termelés kialakítását.

Cégvezetők és egyetemi emberek az innovációs szövetség vezérkarában

A Magyar Innovációs Szövetség tisztújító ülésén ismét Szabó Gábort, A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kutratóriumi elnökét, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetőjét választották meg elnöknek, míg a szervezet általános elnökhelyettese Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója lett. Alelnökké választották Bertalan Zsoltot, az MVM csoport technológiai és innovációs igazgatóját, Birkner Zoltánt, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét, a Pannon Egyetem docensét, Darázs Lénárdot, az ELTE általános, innovációs rektorhelyettesét, Farkas Józsefet, a Sanatmetal Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, Kristóf Pétert, a ME3D-Graft Kft. innovációs igazgatóját, a Pécsi Tudományegyetem innovációs tanácsadóját és Urbán Lászlót, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink