Újabb lehetőségek nyílnak a magyar vetőmagok számára közép-ázsiai piacon

A vetőmagokat előállító és forgalmazó Marton Genetics cégcsoport az elmúlt években aktív volt a közép-ázsiai régióban, nemrég pedig újabb megállapodásokat kötött az üzbegisztáni szerepvállalásának bővítésére.

A Marton Genetics a Türk Államok Szervezetének keretében a HEPA kezdeményezésére Budapesten létesített Aszálymegelőző Intézet munkájában is szerepet vállal, eközben pedig futtatja a már elindított projekteket – mondta el Sándorfy András, Marton Genetics ügyvezető igazgatója. Az már kiderült, hogy

a közép-ázsiai piacokon a martonvásári genetika jelentős előrelépést jelent, ezért komoly igény van a magyar hibridekre és fajtákra, viszont a helyi árviszonyok nem teszik lehetővé a hazai vetőmag importját.

Ugyanakkor az itthon már tesztelt technológiai fejlesztésekkel lehetővé válik, hogy a távoli vetőmag-előállításnak magas szinten lehessen szakmai támogatást nyújtani, egyben szakmai támogatása és felügyelete is. A cél, hogy a kísérleti jelleggel kialakítandó termelési és kereskedelmi bázisra alapozva elérni a régió többmillió hektáros piacát, és kiszolgálni magas minőségű magyar vetőmaggal.

A kísérleti projektek kiterjednek a közép-ázsiai éghajlati viszonyokra történő adaptálásra, illetve a technológiai és tudásztranszferre egyaránt, jelenleg kizárólag a hibrid kukoricát érintik, azonban a kialakuló termelői bázis és értékesítési hálózat segítségével ezt középtávon követhetik a kalászos vetőmagelőállítások

– mondta az ügyvezető igazgató. Utóbbiak jelenleg a hazai piac mérete miatt kis területen termesztett magyar fajták hasznosítását jelentenék, ezzel pedig a fajtatulajdonosi érdekeket és nemzetgazdasági célokat egyidejűleg szolgálhatnák – tette hozzá.

Április végén került sorra, a második Taskenti Nemzetközi Befektetési Fórum (TIIF), amelyet Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök kezdeményezett azzal a céllal, hogy a külföldi beruházók üzbegisztáni aktivitásának fokozzák, és újabb gazdasági projektek indítsanak. A konferenciára meghívást és előadásra szóló felkérést kapott a Marton Genetics is. A rendezvény magas presztízsét jelzi, hogy jelen volt például Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, Muhammed Salaiman Al Jasser, az Iszlám Fejlesztési Bank elnöke, Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának főtitkára, Suhail Mohammed Al Mazrouei, az Egyesült Arab Emirátusok Energetikai és Infrastrukturális Minisztere, Akylbek Japarov, a Kirgiz Köztársaság Miniszteri Kabinetjének elnöke és Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A magyar kormányt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter képviselte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Üzbegisztán gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a két ország közötti kereskedelmi volumen a globális lassulás ellenére is növekedett. Az együttműködés a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gépgyártás és a vegyipar területén a legintenzívebb. A magyar vállalkozások üzbegisztáni befektetéseit a magyar kormány további támogatási lehetőségekkel kívánja előmozdítani, az erre szolgáló források várhatóan az idei harmadik negyedévében nyílhatnak meg – hangsúlyozta. Az OTP Bank üzbegisztáni befektetésével, illetve az IPOTEKA Bank felvásárlásának lezárultával emellett is rendelkezésre állnak kedvező feltételekkel igénybe vehető finanszírozási források a kiemelt ágazatokat érintő, jó projektekhez – tette hozzá. Sándorfy András is megerősítette, hogy több millió dolláros üzletekről állapodtak meg, és

számukra az IPOTEKA Bank jelenléte komoly gazdasági garanciát jelent.

Az „Integrált vízkészlet gazdálkodás: a mezőgazdaság fenntartható fejlesztése, élelmiszerbiztonság Közép-Ázsiában” elnevezésű szekcióban Sándorfy András a magyar vetőmagot érintő előadást tartott, amelyben hangsúlyozta, hogy Üzbegisztánban – mint gazdaságilag és demográfiailag is dinamikusan fejlődő országban – elengedhetetlen az élelmiszer-ellátás önrendelkezése. Miután a vizek 80 százaléka külső országokból érkezik, ezért fontosak a szomszédokkal ápolt jó diplomácia kapcsolatok, akárcsak Magyarországon, ahol a felszíni vizek 96 százaléka folyik be a határokon kívülről – vont párhuzamot a két ország helyzete között.

Üzbegisztánban az agrárium használja a víz 90 százalék-át, ezért rövid időn belül át kell térni olyan növényi kultúrák termesztésére, amelyek ehetők és egyúttal jól hasznosítják a vizet, illetve öntözésük nem szükségszerű. Mindemellett a mezőgazdaság szerkezetváltásának olyan kultúrák elterjesztését kell szolgálnia, amelyeknek – még ha az üzbég klimatikus viszonyok között és az éghajlatváltozás miatt öntözni is kell – hatékonyabb a vízfelhasználásuk.

Ez a gyakorlatban a gyapottal szemben a kukorica térhódítását eredményezheti azzal, hogy okszerű gazdálkodás folytatása mellett természetesen a textilipar fenntartásáról és fejlesztéséről sem kell lemondani.

Az új kultúrák terjedése esetében meghatározó fontosságú a megfelelő vetőmagok, az ahhoz kapcsolódó genetikai háttér és tudás, szakértelem, technológia és know how biztosítása, amelynek terén Magyarország és a magyar vállalkozások a komoly kutatási és tudományos háttérre alapozva megbízható partnerek lehetnek – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Sándorfy András egyeztetett Azimjon Nazarovval, az üzbég Vízgazdálkodási Minisztérium első miniszterhelyettesével, és Ibrokhim Abdurakhmonovval Üzbegisztán Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumát vezető miniszterrel is. Az egyeztetésen a miniszternek bemutatták a cégcsoport Debreceni Egyetemmel együttműködésben folytatott, magyar űrprogramot is érintő kutatómunkáját, illetve az Üzbegisztán területén folytatott kalászos- és kukorica-kísérletek helyzetét. A tárcavezető elmondta, hogy Üzbegisztán – a gyapot kivételével – erősen deficites vetőmagból, a kukorica és kalászos vetőmag döntően orosz és kazah importból származik. A jelenlegi körülmények között, valamint a szaktudás és a technológia hiánya miatt nagyon alacsony hozamokat tudnak elérni, az importált termény pedig a kereskedőknek való kiszolgáltatottság és a gyenge érdekérvényesítő erő miatt nagyon drága. Mindez álláspontja szerint

sürgős beavatkozást tesz szükségessé, amelyhez kiemelten számítanak a magyar vállalkozások partnerségére, és üzbegisztáni szerepvállalására.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink