Az invázió előtti szinten Ukrajna napraforgóolaj-exportja

Forrás: Getty Images
A most zárult 2022/23-as gazdasági évben Ukrajnának sikerült megőriznie kiemelkedő vezető szerepét a világ napraforgóolaj-exportjában. Az ukrán export fő piaca az Európai Unió, ezért Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője cikkében az ukrán befolyás erősödését elemzi.

A most zárult 2022/23-as gazdasági évben Ukrajnának sikerült megőriznie kiemelkedő vezető szerepét a világ napraforgóolaj exportjában, 40 százalékos részesedéssel és ez várhatóan a most kezdődött szezonban 41 százalékra emelkedik. Az EU viszont a világ legnagyobb napraforgóolaj importőre. Aránya a most lezárult szezonban 16 százalék volt, a most kezdődőben azonban már 19 százalék lesz.

Az USDA elemzői ebben a hónapban felülvizsgálták a 2022/23-as (szeptembertől augusztusig tartó időszakra szóló) ukrajnai napraforgóolaj exportra vonatkozó előrejelzéseiket, és 400 ezer tonnával, 5,6 millióra emelték azt. Ez azt jelenti, hogy a most véget ért gazdasági évben az ukrajnai napraforgóolaj-export nagyjából megfelelt az invázió előtt látott szintnek. A háború ellenére ebben több tényező is a kezükre játszott. Ilyen a magas napraforgótermés és -feldolgozás, és az erős kereslet a kontinensen és Ázsiában.

A 2021/22-es kiugróan magas napraforgómag-termés lehetővé tette, hogy Ukrajna erőteljesen növelje olajtermelését és magexportját. Ukrajna az év első felében soha nem látott mennyiségű napraforgómagot exportált Európába. Miután azonban a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés lehetővé tette, 2022 júliusától a napraforgómagolaj szállítása is megemelkedett. 2023 májusában ugye több uniós tagállam betiltotta a napraforgómag behozatalát. Ez további ösztönzést jelentett Ukrajnának az olajexport irányába történő elmozdulásra.

A 2022/23-as év vége felé az ukrajnai gazdák a pénzszűke és az emelkedő szállítási költségek miatt jelentősen engedtek az árakból. A napraforgóolaj ára drasztikusan (mintegy 70 százalékkal) esett az invázió utáni csúcshoz képest 2022 márciusában, és jelenleg is szokatlan kedvezménnyel kereskednek más növényi olajokhoz képest. Kihasználva a kedvezményes árakat, az EU, Törökország és India nagy vásárlásokat hajtott végre Ukrajnából 2022/23-ban. Ugyanakkor az EU-ban és Törökországban az import jelentős részét tovább exportálták afrikai és közel-keleti partnereknek. Az EU-ban, évről-évre emelkedő arányban (tavaly már a felhasználásához képest közel 20 százalék) exportálnak napraforgóolajat.

Ukrajna havi napraforgómag és napraforgóolaj exportja, ezer tonna


Forrás: Trade Data Monitor

Nézzük az EU napraforgóolaj mérlegének többi elemét! Az EU-ban a 2022-es 9,2 után idén 10,5 millió tonna napraforgómag termett, amiből 4,2 millió tonna olajat ütöttek. A közösség napraforgóolaj felhasználásának mintegy 40 százaléka tartósan importból érkezik. Ennek pedig immár 90 százaléka Ukrajnából.


Forrás: Eurostat

Ukrajnát ugyan Oroszország megelőzi a napraforgómag termelésében, de az olajexportban messze marad mögötte. Ez nyilván összefügg azzal, hogy Ukrajnában nagy nemzetközi cégek működtetnek feldolgozó üzemeket. Kiváló adottságaik az EU-ba belépve tovább fognak domborodni felénk. Magyarul, versenyképességünk a napraforgótermelésben is még inkább meg fog mérettetni.


Forrás: USDA FAS

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink