Az EU szerint elfogadhatatlan az ukrán gabonaimport tilalma

Forrás: Getty Images
Egy nappal azután, hogy Lengyelország és Magyarország tilalmat jelentett be a helyi gazdák védelmében a gabonafélék és más élelmiszerek Ukrajnából való behozatalára, az EU szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a lépést.

A kereskedelempolitika az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik – jelentette ki a Világgazdaság cikke szerint vasárnap az Európai Bizottság szóvivője, miután a két ország a helyi gazdák védelmében a gabonafélék és más élelmiszerek Ukrajnából való behozatalára vonatkozó tilalmat jelentett be. A szóvivő szerint ezért elfogadhatatlanok Lengyelország és Magyarország egyoldalú kereskedelmi intézkedései.

Ilyen kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú az EU-n belüli valamennyi döntés összehangolása

– tette hozzá.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy miután az orosz invázió blokkolta a fekete-tengeri kikötőket, az Európai Unióban termeltnél olcsóbb ukrán gabona a logisztikai szűk keresztmetszetek miatt nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban, ami csapást jelentett a gazdákra nézve.

A tilalom teljes, beleértve a Lengyelországon keresztüli tranzitot

– írta Waldemar Buda fejlesztési és technológiai miniszter a Twitteren, hozzátéve, hogy tárgyalásokat folytatnak az ukrán féllel egy olyan rendszer kialakításáról, amely biztosítja, hogy az áru áthaladhasson Lengyelországon, de ne kerülhessen a helyi piacra.

Eközben az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium már szombaton közölte, hogy a lengyel tilalom ellentmond a két ország exportmegállapodásainak, és tárgyalásokra szólított fel a kérdés rendezése érdekében. Az ukrán és a lengyel miniszter hétfőn találkozik Lengyelországban, és a megbeszéléseken a tranzitmegállapodás kerül majd a középpontba – írja az Ukrinform ukrán állami hírügynökség.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter vasárnap kijelentette, a tilalomra azért volt szükség, hogy felhívja az EU figyelmét azoknak a további döntéseknek a szükségességére, amelyek biztosítanák, hogy az Ukrajnából származó termékek ne ragadjanak Lengyelországban.

Ukrajna mezőgazdasági termékeinek nagy részét, különösen a gabonát, főként fekete-tengeri kikötőin keresztül exportálja, amelyek blokkolását júliusban oldották fel az Ukrajna, Törökország, Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás értelmében.

Az ukrán minisztérium szerint havonta mintegy 3 millió tonna gabona hagyja el Ukrajnát a fekete-tengeri gabonafolyosón keresztül, míg az európai kikötőkbe csak legfeljebb 200 ezer jut el lengyel területen keresztül. Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszter ellenben a hétvégén arról beszélt, hogy havonta 500-700 ezer tonna különböző mezőgazdasági termék lépi át a lengyel határt, köztük gabona, növényi olaj, cukor, tojás, hús és más termékek.

A szintén szombaton, de valamivel később elrendelt magyar tilalom átmeneti jellegű, és június 30-ig tart. Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

ez az idő elegendő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének és a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Az ukrán gabonaimport összehozzaa V4-eket: hétfőn a szlovákok lépnek

Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő rendkívüli ülést hívott össze hétfőre a gabonafélék és élelmiszerek Ukrajnából történő behozatalával kapcsolatban. A parameter.sk cikke szerint hétfőn tárcaközi egyeztetésre kerül sor, amely keretén belül a mezőgazdasági és egyéb termények Ukrajnából történő behozatalának megoldásaival foglalkoznak majd. A földművelésügyi minisztérium felhívta rá a figyelmet, hogy a szolidaritási folyosók megőrzése mellett kimerített minden törvényes és illetékes lehetőséget az Ukrajnából történő import szabályozásával kapcsolatban, amelyek eredetileg harmadik országokba történő gabonakivitelre irányulnak, de nagy mennyiségben európai raktárakban végzik, és piaci destabilizációt okoznak az EU-tagországokban – írta a szlovákiai magyar nyelvű portál.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink