Állami földek értékesítése: júniusban indulnak az árverések

Fotó: Török János / Délmagyarország
A tíz hektár fölötti területek értékesítésével folytatódik az állami földértékesítési program. Mire kell ügyelni, hol vannak a mindent eldöntő részletek – ezeket ismerteti Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára, aki cikksorozatának első részében az árverések legfontosabb tudnivalóit veszi sorra.

Az első ütemben több mint 12 ezer hektárt kínálnak megvételre, elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészleteket. Az árverések szabályai javarészt már ismertek lehetnek a „Földet a gazdáknak” programból, amellett, hogy fontos változások is történtek az eljárásrendben. A módosítások a minél gördülékenyebb lebonyolítást szolgálják és további gazdabarát szempontok is megjelennek az új szabályok között.

Milyen földek kerülnek értékesítésre?

Most a 10 hektárnál nagyobb állami termőföldek kerülnek értékesítésre, több ütemben, összesen 22 ezer hektár. Az első ütemben elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínálnak megvételre. Az értékesíteni kívánt területek listája itt található (megyei bontásban).

Ki vásárolhat földet az árverésen?

Árverezőként csak olyan természetes személy földműves vehet részt, akinek életvitelszerű lakáshasználata vagy üzemközpontja legfeljebb 20 kilométer távolságban van. „Életvitelszerű lakáshasználatnak” a lakóhely minősül, ha viszont az adott személynek van tartózkodási helye is, úgy ezt kell tekinteni az életvitelszerű lakáshasználat helyének (bővebben itt). Arról pedig, hogy honnan kell számítani a 20 kilométert, itt írtunk.

Mikor és hol tartják az árveréseket?

Az árverések lebonyolítására 2023. június 22. és 2023 július 14. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le közjegyzők jelenlétében. Az árverések helyszíne megyei jogú város lehet. Az árverési hirdetményt az NFK fent hivatkozott honlapja mellett a Kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben, illetve az árverések helyszínein is kifüggesztik. Egy adott napon és helyszínen több föld árverésére is sor kerül majd.

Hogyan zajlik majd a licit?

Az árverés addig tart, amíg az árverezésvezető a licitálást az egyetlen és legmagasabb ajánlat háromszori kikiáltását követően le nem zárja. Fontos, hogy ellentétben a magántulajdonú földek eladásával, az árverések esetén nincs korlátozás a vételár mértéke tekintetében. A licit a kikiáltási árról indul, ezt a hirdetményben találjuk, innen lépésről-lépésre emelkedhet az ajánlatok összege. A licitküszöb összege:

– 5 millió forintot nem meghaladó kikiáltási ár esetén 50 000 forint,

– 5 millió forintot meghaladó kikiáltási ár esetén 100 000 forint,

– 10 millió forintot meghaladó kikiáltási ár esetén 200 000 forint,

– 50 millió forintot meghaladó kikiáltási ár esetén 500 000 forint.

Hogyan és mikor lehet élni az elővásárlási joggal?

Újdonság, hogy az árverések után már nem kerül sor kifüggesztésre, tehát az elővásárlási jog gyakorlásához részt kell venni az árverésen. A ranghely tekintetében a Földforgalmi törvény szabályait kell alkalmazni. Miután a licit leütésre került, az árverésvezető felhívja a jelenlévő elővásárlásra jogosult személyeket, hogy most élhetnek ezen jogosultságukkal. Lényeges, hogy ekkor már nem nyitható újra a licit, tehát az egyetlen kérdés, hogy ezen az áron kíván-e valaki élni az elővásárlási jogával. Ha többen is tesznek elfogadó nyilatkozatot és ők azonos ranghelyen állnak, közöttük helyben lefolytatott sorsolással dől el az új tulajdonos személye.

Meddig kell megfizetni a vételárat?

A vételárat 2023. október 15-ig kell megfizetni és ugyanez a határidő akkor is, ha a vételár megfizetése hitelből történik.

Megszűnik-e a földön fennálló haszonbérlet?

Nem, a haszonbérletet a tulajdonosváltozás nem szünteti meg, de a haszonbérleti díj már az új tulajdonost illeti meg (a tulajdonjog bejegyzésének napjától). Más a helyzet viszont a megbízási szerződés esetén: amennyiben a terület megbízási szerződéssel van hasznosítva, úgy a megbízási szerződés az árverési vevő tulajdonjogának bejegyzésével megszűnik.

A cikksorozat következő részében az elővásárlási sorrendet és az elővásárlási jog árverési szabályait mutatjuk be.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink