Földszerzések: a 20 kilométeres szabály

Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Európa egyik legszigorúbb földtörvénye a magyar, ami abban is megmutatkozik, hogy ki és milyen sorrendben jogosult a földszerzésre. Birtokpolitikai szempontból kiemelt helyen állnak a helybeli gazdálkodók, bizonyos esetekben pedig a 20 kilométeren belüli földművesek is. Ez utóbbi eseteket mutatja be cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Kiemelt helyen a rangsorban: a földhasználó

Egy adásvételnél gyakorlatilag mindenkit megelőző ranghelyen áll a földhasználó (csak a tulajdonostárs előzi meg, az is csak akkor, ha már legalább 3 éve tulajdonostárs az ingatlanban). A földhasználó ranghelye sem korlátlan viszont, hiszen legalább 20 kilométeren belül kell laknia vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkeznie, sőt az is előírás, hogy ez legalább 3 éve így legyen (ennek a szabályairól itt olvashatnak). Tehát hiába haszonbérlő vagy szívességi földhasználó valaki egy területen, ha 20 kilométeren kívül lakik vagy rendelkezik üzemközponttal, akkor már nem illeti meg ez a ranghely.

Honnan kell számítani a 20 kilométeres távolságot?

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen a 20 kilométert nem a lakóhely, illetve a föld pontos elhelyezkedése között kell figyelembe venni, hanem a föld fekvése szerinti település és a lakcím szerinti település közigazgatási határa között kell számítani. Előfordulhat tehát akár az is, hogy a lakóhely és a föld között 20 kilométernél nagyobb távolság van, mégis megilleti őt a ranghely.

Légvonalban vagy közúton?

A jogszabály egyértelművé teszi azt is, hogy a 20 kilométeres távolságot nem légvonalban kell számítani, hanem közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton történő eléréssel. Ennek a kiszámítása a gyakorlatban (is) egy internetes útvonaltervező térkép segítségével történik.

Elővásárlás 20 kilométeren belül: az ökogazdálkodó vagy az eredetvédett termék előállítója

Szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágú föld eladása esetén elővásárlási joga van a 20 kilométeren belüli földművesnek, ha a tulajdonszerzés célja földrajzi árujelzéssel, továbbá eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása és feldolgozása, vagy pedig ökológiai gazdálkodás folytatása. Ez a ranghely azonban komoly vállalásokkal is jár, ezekről itt olvashatnak részletesen. Ugyanez a ranghely haszonbérlet esetén már szűkebben értelmezendő, hiszen ott már helyben lakást követelnek meg!

Földforgalmi törvény 18. § (2) bek. b) pont

A „volt haszonbérlő” ranghelye

A földhasználó elővásárlási ranghelyéhez hasonlóan a „volt haszonbérlőt” is csak akkor illeti meg az előhaszonbérleti jogosultság, ha 20 kilométeren belüli lakóhellyel vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkezik. A „volt haszonbérlő” fogalmáról itt írtunk részletesen.

Földforgalmi törvény 47. § (1)-(1b) bek.

Ami változott: melyik állattartót illeti meg a ranghely?

Egy apró, de igen fontos változás lépett hatályba idén január 1-től a haszonbérleteknél. Eddig csak az az állattartó élhetett az előhaszonbérleti jogával, aki helyben lakó vagy cég esetén helybeli illetőségű volt és emellett az állattartás helyének is a föld fekvése szerinti településen kellett lennie. Ez utóbbi bővült ki úgy, hogy az állattartás helye már 20 kilométeren belüli is lehet. Hangsúlyozom, hogy ettől függetlenül a legalább 3 éves helyben lakás vagy helybeli illetőség továbbra is előírás maradt!

Földforgalmi törvény 46. § (3) bek. a) pont

+1) A magánárveréseknél is feltétel a 20 kilométer

Az Agrokép-en már írtunk arról az alkotmánybírósági határozatról, amely jogtechnikai okokból megsemmisítette azt az árverési feltételt, miszerint a magánárverésen csak 20 kilométeren belüli személy tehet ajánlatot. Ez most újra törvénybe lett foglalva, tehát magánárverésen továbbra is csak 20 kilométeren belüli lakcímmel vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkező személyek vehetnek részt.

Földforgalmi törvény 35. § (3) bek.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink