Ahogy az EU látja: Áttekintés az unió gabona és olajos magvak piacáról

Miközben egyre több hajó kel útra ukrajnai terményekkel a gyomrában, és már azt feszegetik, kell-e nekik egyáltalán újra kötni a fekete-tengeri megállapodást, az Európai Unió csökkentett a búzára és kukoricára vonatkozó termésbecslésén. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője mutatja be a piaci helyzetet.
  • A lágybúza esetében az EU-termelését 125,3 millió tonnára becsülték, ami alacsonyabb az egy hónapja előre jelzett 126,1 milliónál, és valamivel elmarad a tavalyi 125,7 milliós terméstől.
  • A kukorica termésére vonatkozó várakozást 59,8 millió tonnára csökkentették, ami jóval meghaladja a tavalyi aszály sújtotta 52,1 millió tonnát, és a múlt havi 61,7 milliós és a júliusi 63 milliós előrejelzéshez képest továbbra is lefelé változott.
  • A 2023/24-es gazdasági évre tervezett uniós lágybúza-import 4 millióról 6,5 millió tonnára, míg a 2023/24-es uniós kukoricaimport 17 millióról 20 millió tonnára emelkedett.
  • Az importszámok arra késztették a Bizottságot, hogy a lágybúza 2023/24-es zárókészletét 17,8 millió tonnára növelje a múlt havi 16,3 millióról, a kukorica esetében pedig 17,3 millió tonnáról 17,8 millió tonnára.
  • Az árpatermés előrejelzése is tovább csökkent. Az Európai Bizottság a legutóbbi jelentésében további 200 ezer tonnával csökkentette a múlt havi előrejelzését, 48,4 millió tonnára. Tavaly az EU-ban 51,5 millió tonna árpát takarítottak be.
  • Nem változtatott viszont a Bizottság a 2023/24-es időszakra vonatkozó export-előrejelzésein: a lágy búza esetében 32 millió tonnára, az árpánál pedig 10 millió tonnára számít.
  • Az olajos magvak esetében a repce becsült termését 19,6 millió tonnára módosították a korábbi 19,1 millióról, ami némileg meghaladja a tavalyi termelést.
  • Az EU továbbra is a gabonafélék egyik legnagyobb exportőre, különösen a szubszaharai Afrika és Ázsia irányába. A gabonaexport mennyisége 2023 januárja és júniusa között 2,6 millió tonnával nőtt a tavalyi évhez képest. A növényi olajok és olajos magvak, valamint a fehérjenövények exportvolumene is magas maradt júniusban. 2023 első feléhez képest 38 százalékkal, illetve 21 százalékkal nőttek. Értékben a gabonakészítmények exportja 14 százalékkal nőtt.
  • Az iodei év első felében a gabonaimport értékben (+36 százalék) és mennyiségben (+44 százalék) is nőtt 2022 első félévéhez képest. Viszont mind értékben mind mennyiségben csökkent a növényi olajok, olajos magvak és fehérjenövények importja.
  • Bár még mindig pozitív, az EU gabonakereskedelmi többlete csökkent az első félévben: A tavalyi 7,5 millió tonnáról 4,4 millió tonnára.
  • A növényi olajok importja 1,4 milliárd euróval, az olajos magvak és fehérjenövényeké 817 millió euróval csökkent.

Egyiptom 170 ezer tonna búzát vásárolt az EU-tól

A meghatározó importőr a szeptember 27-én megtartott pályázaton 170 ezer tonna búzát vásárolt az Európai Unió országaiból. Ebből több tétel romániai búza volt 271,8 dollárért tonnánként (CFR), ami 0,2 dollárral alacsonyabb, mint amit Egyiptom az előző, szeptember 20-i tenderen a román búzáért fizetett. Ezen kívül egy tétel 50 ezer tonnás bolgár búzát is vásároltak 273,9 dolláros tonnánkénti CFR áron. November 10. és 20. között 60 ezer tonna búzát, november 21. és 30. között 110.000 tonna búzát szállítanak Egyiptomba.

Szakértők szerint most az EU-búza tűnik a legversenyképesebbnek az Egyiptomi ügynökség pályázatán. Egyébként, Egyiptom szeptember 20-i tenderén 258,77 dollár/tonna FOB áron lehetett nyerni, ami tonnánként 5 dollárral alacsonyabb az előző, augusztus 30-i tenderhez képest.

Fontos érdekesség, hogy az ukrán búzára az egyetlen ajánlat 280 dolláros tonnánkénti áron érkezett. Ami 10,5 dollárral magasabb, mint az előző, augusztus 30-i tenderen a román búza ára. A búzát november 1-től 15-ig szállítják.

Mindebből az látszik, hogy a kontinens magas terménykészletei komoly akadályt jelentenek az árak felelé való elmozdulása előtt.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink