A tehenészetbe is begyűrűzött a robottechnológia

Egy év múlva már robot-technológia segítségével állítanak elő tejet a Kaposvári Egyetemen. A Magyarországon szinte egyedülálló rendszer kiépítésére az intézmény és a FINO-FOOD Kft. közösen nyert támogatást.

Több tucat ember munkáját helyettesítheti az a precíziós elven alapuló rendszer, amelyet hamarosan a Kaposvári Egyetemen is használnak majd. Az automatizált, számítógép által vezérelt tehenészetben ugyanis a szakemberek munkáját minden fontosabb folyamatban robot-technológia segít a jövőben.

– Annak az időszaknak vége, hogy az állattenyésztés egyenlő legyen a sáros gumicsizmával – fogalmazott Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja. – A teljesen automatizált technológia az állattartás legmodernebb eszköze, amely Magyarországon is terjedőben van. Ennek eredményeként például egy 550 férőhelyes tehenészetet akár kettő ember is képes kiszolgálni, robotizáció nélkül ugyanekkora állomány szakszerű ellátásához legalább 15-20 jól képzett szakemberre lenne szükség.
– A takarmány kiosztásától, a fejésig minden folyamatot számítógép vezérel – folytatta Tossenberger János. – Azért is van szükség az ilyen új megoldásokra, mert a világviszonylatban hiányzó munkaerőt pótolni kell. A tejtermelés egész éves elfoglaltságot igényel, amelyet már csak nagyon kevés ember vállal. Ezen túlmenően az automatizált technológiák minimalizálják az élelmiszerbiztonsági kockázatot is.
– Az automatizált technológiai egység 70 tehén kiszolgálására alkalmas, ami gyakorlatilag egy családi gazdaság méretének felel meg – hangsúlyozta Tossenberger János. – Amellett, hogy élelmiszer alapanyagot állítunk elő az új létesítmény oktatási és kutatási célokat is szolgál majd. Egy agrár felsőoktatási intézménynek ugyanis kötelessége, hogy a leendő agrármérnököket felkészítse az ilyen technológia üzemeltetésére és továbbfejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy olyan mérnököket kell képeznünk, akik az informatikában, a robot technikában és a technológiai fejlesztésekben profik – tette hozzá a dékán.
A modern technológia mintegy kettőmilliárd összköltségvetéssel, 1,3 milliárd forintos támogatásból valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink