Börtöntehenek a legjobb magyar haszonállatok között

Forrás: BVOP
Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán ismét remekeltek a büntetés-végrehajtás haszonállatai. A börtön mellett működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. által gondozott közel 900 tehén évente 8 millió liter tejet produkál. Az idei XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár igazi díjözönt hozott. Viki, Tóbi és Csokor is dobogós helyezéseket értek el.

A 2024. május 2-4. között megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár évről-évre rengeteg kiállítót és érdeklődőt vonz. A hódmezővásárhelyi rangos eseményen a szarvasmarha, ló, sertés, juh, kecske, baromfi, díszbaromfi, nyúl ágazatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint halászati, vadászati kiállítással és kültéri állatbemutatóval várták a résztvevőket. A fogvatartotti munkáltatással működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. szarvasmarha tenyészete egy növendék szűz üszővel, és két különböző korcsoportú fejős tehénnel, a sertéstenyésztés pedig három kocasüldővel képviseltette magát – olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által kiadott közleményben.

A Holstein-fríz szűz üsző kategória bírálata során a Pálhalmai Agrospeciál Kft. Csokor nevű üszője a harmadik helyezést érte el. A tejelő tehenek bírálata során az 5. kategóriában versenyző Tóbi nevű tehén a második helyezést érte el, valamint a 6. kategóriában Viki nevű tehenük az első helyen zárta e versenyt.

A kiállított szarvasmarhák nagy értékű különdíjjal is gazdagodtak: a fentieken túl, a zsűri az Ecolab által felajánlott 600 000 forint értékű tőgyfürösztő- és fertőtlenítő szerekkel jutalmazta a BVOP csapatát.

Fotó: BVOP

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. Sertéstenyésztési Osztálya három F1 kocasüldővel vett részt a kiállításon. A kocasüldő csoport szintén gondos felkészítésen esett át, amely ezúttal sem maradt elismerés nélkül. A börtönsertések a nyitó napon lebonyolított sertés tenyészállatbírálaton a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesület különdíját érdemelték ki.

A BVOP szarvasmarhái rangos elismerésének érdemét igazolja, hogy a Holstein-fríz fajta tenyésztése, fenntartása csakis a világ legkorszerűbb tartástechnológiájával történhet, hiszen enélkül nem lehetne a fajtában rejlő genetikai adottságokat felszínre hozni, és azokat hatékonyan kiaknázni. A Holstein-fríz rendkívül szigorú szelekciós nyomással kitenyésztett fajta, amely az ágazat leghatékonyabb tejtermelésre képes tejelő szarvasmarha-fajtája. Az Agrospeciál Kft.-ben jelenleg 98% fölötti vérhányadú Holstein-fríz szarvasmarha populációt tartanak számon. A tradicionálisan szarvasmarhatartó gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel; valamint jelentősen hozzájárul a magyar börtönök önfenntartó, belső ellátásához és a fogvatartottak munkáltatásához.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink