A lengyeleknek nagyon fáj az ukrajnai import

Forrás: Getty Images
Mivel az év első kilenc hónapjában kukoricaimportunk a tavalyi 72 ezer tonnáról 734 ezer tonnára ugrott, minket is erősen érint a lengyel uniós agrárbiztos azon kezdeményezése, hogy korlátozni kell Ukrajna EU-ba irányuló kukorica- és baromfihús-exportját – hívja fel a figyelmet cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az EU mezőgazdasági biztosa korlátozni akarja az Ukrajnából származó mezőgazdasági importot. Az Ukrajnából az EU-ba irányuló mezőgazdasági import június óta vámmentes. (Az intézkedés egy évig van érvényben.) Azóta különösen a keleti EU-tagországokba érkezik sokkal több kukorica és baromfi. Ezen kíván változtatni Janusz Wojciechowski, az EU lengyel mezőgazdasági biztosa. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy választási kampány van az országban, és a kormányzó párt számít a gazdálkodók szavazataira. Az agrarheute arról ír, hogy a mezőgazdasági biztos ezen kezdeményezésével elszigetelődik a Bizottságban. Az EU Bizottság szóvivője a témában világossá tette, hogy a Bizottság eltökélt szándéka, hogy ezekben a nehéz időkben továbbra is támogassa Ukrajnát a kereskedelem-liberalizációs intézkedésekkel. Az agrarheute konkrét kérdéseit, hogy Wojciechowski biztos véleménye szerint mely mezőgazdasági behozatalt kell és milyen formában kell szabályozni, a szóvivői hivatal válasz nélkül hagyta.

Az immár 300 napja tartó fegyveres konfliktus nyomán

Lengyelország irányában is jelentősen megemelkedett az ukrajnai agrárexport.

Nekik főként a már említett két termék okoz gondot, az árak letörése révén. Az EU Bizottság importstatisztikái szerint a kukorica behozatala Ukrajnából a belső hazai piacra 2022 júliusa és októbere között már elérte a 3,75 millió tonnát. Ez háromszorosa az előző év azonos időszakában mért mennyiségnek. A napraforgóimport ugyanakkor 22 048 tonnáról 779 460 tonnára nőtt. A repceimport stabilan 1,4 millió tonnán maradt. Januártól októberig 114 774 tonna baromfit hoztak be az EU-ba Ukrajnából, szemben az előző év egészében mért 86 007 tonnával. Ezen tételek jelentős része a határ menti országokban Lengyelországban, Romániában Bulgáriában és Magyarországon talál piacot és helyez árnyomást a mezőgazdasági termékekre.

Eközben Ukrajnában az időjárás késlelteti a kukorica betakarítását, ami befolyásolhatja az árakat a szezon második felében.

Nem elég a háború közvetlen és közvetett károkozása, az eső és hó formájában jelentkező időszakos csapadék nem teszi lehetővé a gépek bejutását a táblákra, a nyugati és északi régiókban pedig hó borítja a táblákat, ami szintén lehetetlenné teszi a betakarítást. Az ukrajnai Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint december 16-án 2,9 millió hektárról, a terület 70 százalékáról 18,4 millió tonna kukoricát takarítottak be, 6,27 tonna/ha terméshozammal. Az energetikai infrastruktúra elleni rakétatámadások a vállalkozások energiaellátásának korlátozásához vezettek, ami megnehezíti a kukorica szárítását, ezért a mezőgazdasági termelők aktívan vásárolnak ipari generátorokat a szárítók működésének biztosítására.

A meteorológusok a következő napokban a hőmérséklet 0-4 Celsius fokra emelkedését és a csapadék mennyiségének csökkenését jósolják, ami a talaj éjszakai fagyása esetén legalább kismértékben lehetővé teszi a betakarítás újraindítását.

A kukorica felvásárlási ára Ukrajnában a két hét előtti zuhanást követően múlt hétfőtől 203-206 dollár/tonnára, illetve 7600-7700 hrivnya/tonnára emelkedett a betakarítás csúszása és a piaci forgalom megtorpanása miatt. Már 90 hajó áll sorban Ukrajna kikötőiben, ami negatívan befolyásolja a kikötői terminálok munkáját.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink