A fekete-tengeri ütközet

Forrás: Getty Images
Mivel számunkra kiemelten fontos, hogy Ukrajna mikor tud végre biztonságosan exportálni a tengeren keresztül, minden ezzel kapcsolatos hírre fel kell kapnunk a fejünket. Most dróntámadások és tervezett védelmi intézkedésekről hallani, miközben már Ukrajnát kiáltják ki tengeri győztesnek. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője a legújabb fejleményeket foglalja össze.

Ukrajna a közelmúltban nyitott egyirányú folyosót a fekete-tengeri térségből, hogy lehetővé tegye a hajók számára az áruk, például a gabona- és acéltermékek szállítását Odessza kikötőiből, miután Oroszország 2023 júliusában kilépett a gabona megállapodásból.

November elején Oroszország fokozta a rakéta- és dróntámadásokat az ukrán kikötői infrastruktúra ellen, és eltalált egy kereskedelmi hajót Odessza egyik kikötőjében. A hajó a robbanásban megsérült, miközben épp elhagyta a Fekete-tenger egyik ukrán kikötőt.

Az elmúlt hetekben-hónapokban azonban kevés figyelmet kaptak azok a katonai sikerek, amelyeket Ukrajna a Fekete-tengeren elért. Ukrajna ugyanis megfékezte az orosz flottát és nyitott egy folyosót a gabonaszállító hajók számára. A vízibombák és a drónok még veszélyeztetik a hajókat, de a gabonaexport látványos növekedésnek indult. Növekszik a bizalom a szállításokkal kapcsolatban és van biztosító, aki támogatja.

Felidézek néhány fontos ukrán akciót a közelmúltból:

  • November 9-ről 10-re virradó éjszaka két orosz hadihaját találtak el a Fekete-tengeren az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, Csornomorske település közelében, és valószínűleg magában a faluban találtak el egy orosz laktanyát.
  • Az ukrán védelmi hírszerzés hivatalosan megerősítette, hogy az oroszok által megszállt Krím-félszigeten egy különleges éjszakai hadművelet a legénységet és páncélozott járműveket szállító Serna osztályú hadihajók megsemmisüléséhez vezetett.
  • Mikola Olescsuk altábornagy, a légierő parancsnoka november 5-én megerősítette, hogy az ukrán légierő pilótái sikeres csapásokat mértek Kercsre, valószínűleg elsüllyesztve az Orosz Föderáció Fekete-tengeri flottájának egyik legmodernebb, Kalibr cirkálórakétákat szállítani képes hajóját.
  • Szeptember 22-én arról számoltak be, hogy rakétatámadás történt a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen.
  • Szeptember 14-én egy ukrán legénység nélküli felszíni hajó (USV) eltalálta az oroszok Samum-osztályú légpárnás rakétahordozóját.

Míg novemberben egy libériai lobogó alatt közlekedő kereskedelmi hajót ért végzetes rakétacsapás Odessza kikötőjében, nem sokkal később a biztosítók, a kereskedők és a bankok az ukrán kormánnyal együttműködve bejelentették, hogy megfizethető fedezetet nyújtanak a fekete-tengeri gabonaszállítmányokra, ezzel nyugalmat kínálva a szállítóknak. Bár a háború előtti szintnek még mindig csak a fele tud kimenni tengeren az országból, a gabonaexport növekszik. Ez persze drágább és tovább is tart, mint korábban, de a trend kedvező. S mivel a gabona szinte az egyetlen bevétele az államnak, jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A képhez persze az alacsony gabonaárak is hozzá tartoznak. Ez pedig a szállítások visszaesését hozta. A szárazföldi szállítások kockázata ezeken az árakon nehezen vállalható. Inkább raktároznak, jobb árakra várnak. Ezzel kapcsolatban nálunk is komoly várakozások vannak a termelők körében. Ezt azonban magam részéről nem tudom alátámasztani.

A fő mezőgazdasági tömegcikkek piacain nem várható hiány, ami érdemi emelkedést hozhatna az árakban.

Mindenesetre, most az ukrán hadsereg biztosítja a tengeri kijáratot, ami jelentősen csökkeni a kockázatokat. A korábbi megállapodás nyári orosz felmondása óta ugye az orosz ellenőrökkel sem kell számolni, mint hátráltató tényezők.

Friss hír, hogy Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy különleges konvojok kísérik az Ukrajnából származó kulcsfontosságú exportárut, köztük mezőgazdasági termékeket szállító hajókat a Fekete-tengeren, hogy biztosítsák a biztonságos áthaladást – írja az UkrAgroConsult a Bloombergre hivatkozva.

Ukrajna kormánya megállapodott partnereivel arról, hogy az országot légvédelmi rendszerekkel látják el az odesszai régió védelmére – mondta Zelenszkij. „Vannak pozitív jelek, a folyosó működik. Remélem, hogy fokozni tudjuk a biztonságot és növelni a szállításokat” – tette hozzá.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink