Végleg bezárhat jó pár európai műtrágyagyár

Néhány európai műtrágyaüzem ideiglenes bezárása a földgáz robbanásszerű emelkedése miatt végleges bezárásokba fordulhat – figyelmeztetett a Fertilizers Europe, a műtrágyatermelők érdekeit képviselő szervezet.

A Bloomberg beszámolója szerint az érdekvédők közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy a nitrogén-alapú műtrágyák alapanyagaként használt földgáz felelős a termelési költségek akár 80 százalékáért. Véleményük szerint a földgáz jelenlegi kivételesen magas ára már sok műtrágyaüzemet kényszerített termelésük csökkentésére, és az Európai Bizottság által javasolt intézkedések nem elegendőek az emelkedő árak sokkjának kezelésére.

Amennyiben ezt a helyzetet nem sikerül sürgősen megoldani, akkor fennáll a valós veszély, hogy az ideiglenes bezárások végleges bezárásokhoz vagy ágazatunk Európán kívüli áthelyezéséhez vezetnek

– figyelmeztetett Jacob Hansen, a Fertilizers Europe vezérigazgatója. A szervezet nyolc ország 17 műtrágyagyártóját képviseli.

Az európai referenciagázárak idén mintegy 250 százalékkal nőttek idén főként az áramár megugrása miatt, illetve az uniós alacsony készletek és az az ázsiai nagy kereslet következtében.

Az Egyesült Királyságban a magas földgáz ára miatt már két műtrágyagyártó kellett bezárnia, amelyek szintén élelmiszer -széndioxidot termelnek, ami viszont az egész élelmiszeriparra veszélyt jelent, mivel ezt a gázfélét használják az állatok kábítására a vágóhidakon.

Szeptember végén az OMV csoport részlege, a Borealis AG osztrák vegyipari gyártó bejelentette, hogy csökkenti ammónium -termelését, és „elemzi a jövő helyzetét” ausztriai, francia és hollandiai üzemei ​​számára.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink