Trend lesz-e a műtrágya áresése?

Forrás: Getty Images
Az elmúlt napokban csökkenő gáz- és műtrágyaárakról szóltak a hírek. Hogyan alakul ezek fényében a világ műtrágyapiaca, és az áresésnek milyen további hatásai lehetnek? Ezeket elemzi cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia vezető agrárszakértője.

Az Agroképen már múlt héten is hírt adtunk a kontinensen tapasztalható erőteljes műtrágyaár csökkenésekről. A téma kiemelt jelentősége és a folytatódó esés azonban megköveteli, hogy folyamatosan rajta tartsuk szemünket a műtrágyapiacon. Ahogy azt már unásig ismeri mindenki, a földgáz – mint legfontosabb alapanyag – ára döntő mértékben befolyásolja a műtrágyaárak többségét. Ehhez jön a keresleti megtorpanás, mondhatni satufék, amit a magas árak okoztak a kereskedők és felhasználók körében.

A kontinensünkön referenciának számító holland gázár március eleji történelmi csúcsáról (227 euró/mWh) hétfőre 84 euróra, egyharmadára csökkent. Ilyen esés mellett nehezen tarthatók a műtrágyaárak.

Holland gázár TTF (euró/mWh)

A műtrágyaárak csökkenését azonban a mérleg másik serpenyőjében több tényező is lassítja. A már említett csökkenő kereslet mellett ilyenek a dollárral szemben gyengülő euró árfolyam és Oroszország kiviteli korlátozásának valószínű meghosszabbítása (amely a hónap végén esedékes).

A német piaci helyzetet – a múlt héthez hasonlóan – az Agrarheute elemzése alapján frissítjük. A német gazdálkodók legfontosabb nitrogén-műtrágyáját, az ammónium-nitrátot (KAS) a múlt hét végén alig 660 euró/tonna áron árulták a német importkikötőkben. Az azonnali piacokon a kalcium-ammónium-nitrát tonnánként további 35 euróval esett csak a múlt héten. Franciaországból eközben 650 eurós tonnánkénti árat lehet hallani a legfontosabb nitrogénműtrágya , a 27 százalékos ammónium-nitrát esetében. Ez nem változott a múlt héten.

A karbamid ára különösen nagyot esett Németországban. Az előző héten a kikötőkben 875 euró volt tonnánként. Ez pedig mintegy 150 euróval kevesebb, mint az azt megelőző héten; és 410 euróval kevesebb, mint március közepén volt.

A folyékony ammónium-nitrát-karbamid oldatot (AHL) a héten bő 640 eurón jegyezték a német azonnali piacokon, ami 120 euróval kevesebb, mint az előző héten és 240 euróval kevesebb, mint márciusban.

A legfontosabb foszforműtrágya, a diammónium-foszfát (DAP) ár viszont változatlan maradt, 1000 euró/tonna. A hamuzsír ára továbbra is magas, 610 euró körül mozog tonnánként. Március óta 200 euróval még emelkedtek is. Bár a hamuzsírból nincs hiány Németországban, a világpiac és a Fehéroroszország és Oroszország elleni exportembargó nyomja felfelé az árakat.

A nitrogén műtrágyák áráról a világpiac is csökkenést küld. Az USA határidős piacán május 20-án a júniusi szállításra szánt karbamid csak 622 dollárba kerül tonnánként. Ez 40 dollárral alacsonyabb a május elejei szintjéhez, és 265 dollárral a március közepéhez képest. Egyiptom jelenleg 750 euróért kínálja karbamidját, ami 250 dollárral olcsóbb, mint márciusban, a Közel-Keleten pedig jelenleg 705 euróért tonnánként lehet karbamidot vásárolni. A világ legnagyobb karbamidimportőre, India mintegy 1,5 millió tonna karbamidot vásárolt május 11-én. Az árak India nyugati partján 717 USD/t, keleti partjainál 721 USD/t között mozogtak.

A globális műtrágyaellátás aligha lehetséges Oroszország nélkül

Oroszország a világ egyik legnagyobb hamuzsír-, foszfát- és nitrogénműtrágya-gyártója. Az országban évente több mint 50 millió tonna műtrágyát állítanak elő, ami a világ teljes mennyiségének körülbelül 13 százaléka. Oroszország emellett a világ egyik legnagyobb műtrágya-exportőre. A US Fertilizer Institute adatai szerint az ország a globális ammóniaexport 23 százalékát, a karbamidexport 14 százalékát, a foszfátexport 10 százalékát és a hamuzsírexport 21 százalékát adja. Az Oroszországból származó műtrágyák fő piaca Brazília (21%), Kína (10%), az Egyesült Államok (9%) és India (4%). A legnagyobb orosz gyártók és exportőrök a Phosagro, az Uralchem, az Uralkali, az Acron és az Eurochem.

Oroszország a múlt héten közölte, hogy az orosz műtrágyagyártók a nyugati szankciók ellenére igyekeznek teljesíteni szerződéseiket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Antonio Guterres ENSZ-főtitkár javaslatára reagálva kijelentette, hogy Oroszország engedi az ukrán gabona exportját, ha cserébe enyhítenek az orosz és a fehérorosz hamuzsírexport korlátozásán. Elemzői véleményem, hogy ha ez a megállapodás létrejön, az komoly hatással lesz a világpiaci gabona- és műtrágyaárakra.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink